Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

25 april 2015

över 100 år gamla böcker, jerka

Bokbloggsjerka 24 – 27 april kommer från Koko: "Jag tycker ibland att bokbloggosfären fokuserar onödigt mycket på det som är nytt och spännande. Jag skulle vilja komma med en utmaning: blogga om en bok (eller flera) som är minst hundra år gammal, men fortfarande läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!"
Les Misérables (1862) av Victor Hugo har jag sett som musikal i London med dottern,
som opera i Göteborg, tv-pjäs, dessutom läst boken, håller än efter 150 år.
Tänk att skriva en bok som filmas och kopieras fortfarande efter 100 år, jag älskar att läsa äldre litteratur, många nya romaner är ju bara kopior av de gamla klassikerna. Frankenstein (1818) skrevs av en kvinna, Mary Shelley som rymde med sin älskare Lord Byron (hennes mor med samma namn var feminist). Dracula (1897) av Bram Stoker kopieras fortfarande. Hertha (1856) av Fredrika Bremer räknas som den första moderna svenska romanen. Fredrika Bremer var feminist, hon ville aldrig gifta sig med sin Per Johan Böklin utan hon ville skriva och resa, och tack vare henne ändrades lagen så att ogifta kvinnor blev myndiga och fick själva ta hand om sina egna pengar. För att inte glömma de gamla barnböckerna, Frances Hodgson Burnetts Lilla prinsessan (1909). I England hittade jag på marknaden Den hemliga trädgården (1911) i originalupplaga utan ändringar för 2 £, Lille lorden (1886) hittade jag på antikvariat. Mysig sommarläsning fortfarande.
De tre bockarna Bruse är en gammal folksaga nedtecknad 1840 i Norge. Bockarna Bruse på badhuset av Bjørn Rørvik är en riktigt charmig modern variant med härliga bilder som uppskattas mest, om man har läst originalet och har besökt ett badhus. Det läskiga trollet och kaninen som lånade ut baddräkter till bockarna var fina, tyckte både 2 och 4-åringen.

33 kommentarer:

Monika sa...

De enda klassiker jag egentligen kan tänka mig att läsa om är nog Jules Vernes böcker :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Monika, jag tycker du ska tänka om ;)

Lena sa...

Frankenstein och Dracula har jag bara sett på film, men har Dracula på bok här hemma så jag har tänkt läsa den. De tre bockarna Bruse är ju en mysig saga som många barn har fått höra genom åren. Den kommer med säkerhet att läsas för minsta barnbarnet också framöver.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Lena, väldigt många filmer bygger ju på gamla klassiker, och inte har Disney hittat på Askungen.

znogge sa...

Visst är det fantastiskt att så många böcker läses fortfarande och läses med glädje! Men det är väl inte för inte att de blir klassiker!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, så sant så, människan har inte förändrats så mycket, tankarna går att känna igen efter hundra år.

Boklysten sa...

Jag läste många klassiker när jag var yngre men just nu är jag mer intresserad av nutida litteratur.

Evelina Nilsson sa...

Många tips på klassiker. Tack! Dracula är jag lite sugen på att läsa.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, jag går baklänges :)

Evelina, det tycker jag att du ska göra.

Helen Midnattstankar sa...

Frankenstein och Dracula är två fina klassiker. Fredrika Bremer vill jag gärna läsa.

Hannele sa...

Helen, Fredrika Bremers klassiker finns på biblioteket, svårt att hitta i bokaffären.

Anonym sa...

Klassiker kan ju vara bra, men det var så mycket måsten kring dessa i skolan att det liksom tar emot lite bara jag hör ordet klassiker. Jag har ändå läst många helt frivilligt, men det finns ju så mycket nytt som är bra. Varav några säkerligen är morgondagens klassiker. :-)

Robert W sa...

Fantastiskt att Mary Shelley kunde bli berömd författarinna för 200 år sedan.

Madde sa...

Just nu känner jag inget sug efter klassiker. Trevlig helg!

Monika (syrlig.se) sa...

Jag har också en ganska lång lista, men tänkte inte på barnböcker. Så roligt att du tog med dem också!

Klimakteriehäxan sa...

Detta var en fråga som passade dej som handsken!!! Jag kan tänka mig att läsa om "De tre musketörerna", tänkte inte på det när jag skrev min bit.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Bokhuset, tråkigt när skolan förstör intresset...

Robert W, eller hur!

Madde, så kan det vara ibland.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Monika (syrlig.se), många barnböcker är ju gamla klassiker.

Klimakteriehäxan, jag älskar äldre böcker ♥

Benita sa...

Många fina tips, men klassiker är inte min grej, just nu i alla fall. :)

Sandra Rath sa...

Jag kan tänka mig att det kan vara svårt att läsa t ex Dracula eller Frankenstein idag, utan att störas av alla referenser och popkulturella versioner av karaktärerna som man har stött på genom livet och som ligger och skramlar i bakhuvudet. Vilken skillnad det måste ha varit att läsa de böckerna när de kom och man aldrig tidigare hade hört talas om Dracula eller Frankensteins monster.

Cissi sa...

Wow, tänk att Bockarna Bruse är så gammal. Undrar om den är den äldsta bok man läst (förutom bibeln under konfirmationen :-) ).

Åsa C sa...

Les Misérables - en klar favorit. Dracula - har svårt att slita mig från den just nu. Frankenstein och Herta - vill verkligen få tid att läsa! Jättefina gamla barnböcker för övrigt. Trevlig helg! :)

Sanna sa...

Massor med bra tips!

Hannele sa...

Benita, man läser ju periodvis.

Sandra Rath, förr i tiden var de nog riktigt skrämmande. Jag tycker det kan vara intressant att läsa originalen, jag störs inte om jag sett filmen.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Cissi, inte alltid man går till källan eller läser de gamla originalen.

Åsa C, jag är svag för gamla sagoböcker.

Sanna, eller hur!

Elsa Maria sa...

Rätt fascinerande att Bockarna Bruse har så många år på nacken; förskolebarnen på mitt jobb älskar den. Den går nog aldrig ur tiden!

Lotten sa...

Jag älskar musikalen Les Miserables men efter att ha läst Ringaren i Notre Dame så blev jag väldigt avskräckt...

Koko sa...

Många trevliga bekanta titlar och ett par olästa att lägga bakom örat: Hertha och Les Mis. Hodgson Burnett fanns på min lista också :-)

Jag rekommenderar absolut att man läser Frankenstein trots alla mer eller mindre dåliga filmer som har gjorts - det är en mycket bra bok med många intressanta aspekter och vad som är mänskligt och humant. Dracula är kanske aningen mera daterad, men läsvärd för alla som är intresserade av vampyr-lore.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Elsa Maria, mina barnbarn älskar också bockarna Bruse ♥

Lotten, Ringaren i Notre Dame är inte riktigt som Les Misérables.

Koko, synd att så många verkar blivit avskräckta i skolan...

Johannas deckarhörna sa...

Många bra tips :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Johanna, klassiker håller än :)

Bokdamen sa...

Det var många fina tips! :)

Hannele sa...

Bokdamen, böcker behöver inte vara dagsfärska.