Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 oktober 2015

Elvira Madigan kl 14:45 svt1

Svensk långfilm från 1967. Den bitterljuva historien om lindanserskan Elvira Madigan och hennes kärlek till löjtnant Sparre, som för hennes skull har deserterat från sitt regemente och övergivit sin familj. Bo Widerbergs version som gav Pia Degermark priset som bästa skådespelerska vid Cannesfestivalen 1967. I rollerna: Pia Degermark, Thommy Berggren.
Elvira Madigans grav (född 1867, död 1889 i Nørreskov på Tåsinge Danmark). Nu vill jag läsa mer om lindanserskan Elvira Madigan och löjtnanten Sixten Sparre.

8 kommentarer:

znogge sa...

Intressant öde som fascinerat många. En bloggbekant är i direkt nedstigande led släkt med paret i fråga och har skrivit en del om det...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, intressant och märkligt öde.

Decdia sa...

Låter som det är något som är väldigt intressant att läsa!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Decdia, sann historia, filmen vill jag inte missa!

KajsaLisa sa...

Tragiskt slut, men två personer som verkligen byggde en story

♥ Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, de visste nog inte det då...

Freja sa...

Visst fanns det en sån där tragisk sång om Elvira Madigan med<+

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, det tror jag nog.