Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

16 oktober 2015

ge oss sorgliga slut, med döden

Kulturkollo har döden och livet och allt det där som tema i veckan, kanske inför allhelgonahelgen. Jag har läst tre böcker med döden som bra slut.
är Sorgens förvirring (La confusion des peines) Laurence Tardieu, hon berättar om en vuxen kvinnas frigörelse och försoning med sina föräldrar. En familj som var annorlunda och blev osynlig efter faderns brott. Modern tyckte det var viktigt att hålla stånd, veta var man hör hemma. En familj där man inte visade känslor, inte pratade utan teg. Fadern säger: "Man lever inte med de döda, man lever ned de levande." Hon lär sig både förstå och älska.
Fallers stora kärlek av Thommie Bayer är en berättelse om vänskap och hur man kan skaffa ett bibliotek.  Två män, en fattig antikvariatsägare, den andra med stora tillgångar och ett fint bibliotek, deras väg korsar. Männen samtalar ärligt om livet, konst, kärlek och om böcker, dricker goda viner, många bra bok- och vintips får man. Alexander roar sig i nya städer med att besöka bokaffärer och antikvariat, sitta och läsa på caféer. "Det jag älskar så med böcker är att jag kan resa i dem, prova andra liv, få veta och lära och förstå sådant som inte förekommer i min egen lama grå antikvariatvardag - det är eskapism, nöjesberoende, egennytta, inget annat... Jag får lite distans till mig själv när jag försvinner in i en berättelse", tänker Alexander.
Igelkottens elegans (L'élégance du hérisson) av Muriel Barbery, fransk långfilm (2009), en berättelse om vänskapen mellan två kvinnor i en fastighet i Paris välbärgade kvarter. Tolvåriga Paloma känner sig oälskad och har bestämt sig för att begå självmord. Portvakten Renées och Palomas vägar korsas när en lägenhet blir ledig och den japanske affärsmannen Kakuro Ozu flyttar in.

8 kommentarer:

Freja sa...

Jag tycker du får dem att låta intressanta, men det är inte böcker för mig. Jag har läst igelkotten och den funkade inte alls för mig.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Freja, dessa tre är ganska olika, men det finns en mörk underton. Egentligen gillar jag mest lite glada hoppfulla böcker.

Anna/notonmusic sa...

Den första måste jag läsa, uppskriven på boklistan, det är intressant med kopplingen förstå/älska. Det vi inte förstår är så mycket lättare att bara skjuta bort. Ha en fin fredag Hannele!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, jag har hittat flera bra franska författare.

wiolettan sa...

Jag läste mycket förr, men sällan böcker som var mörka och tragiska. Vet inte men jag har aldrig tyckt om det.
Livet är ibland så jobbigt och det händer så mycket och tråkiga saker så jag vill försvinna i en bok och drömma mig bort och då ska det vara humor och kärlek, helst.
Men, vi människor är olika och tur är väl det.
Trevlig fredag och kram till dig.

♥ Hannele på Hisingen sa...

wiolettan, jo, läsning går i perioder. Jag väljer gärna glada positiva böcker, men hittar andra bokpärlor också. Ha det gott!

znogge sa...

Den första boken gör jag en minnesanteckning om. Alla böcker behöver inte vara glada utan en lagom mix är berikande.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det känns bra att variera sig.