Vilka kulturella verk som beskriver efterdyningarna av krig, undrar Kulturkollo?
Jag väljer böcker som delvis berör min egen familj, mina föräldrar. Min far flydde först från Sovjet, finska Karelen, och därefter skickades hans fyra syskon till Sverige som krigsbarn. Min far var tio år, för gammal för att skickas i väg. Mina farbröder kunde inte prata med sin egen mor utan tolk.
Förra månaden var jag i Finland och begravde min alltför unga lekkompis. På loppis hittade jag 70 000 pientä kohtaloa: Suomen sotalapset av Pentti Kavénin som berättar om dessa barns öden, totalt 70 000 ensamkommande finska flyktingbarn. Idag verkar Finland inte vara lika pigg på att ta emot vuxna män som flyr krig.
Hemmafronten, Finland under krigsåren 1939-1945 sett med kvinnors och barns ögon köpte jag hos min favoritantikvariat Faust vid Götaplatsen för halva priset. En riktigt fin nostalgibok med fina bilder. Hur firade man jul? Hur gjorde man saker när tyg och material saknades? Vad åt man under ransonering? Vilka surrogat? "Under krigsåren gavs det ut rekordantal böcker; och eftersom det var brist på andra varor fann de även läsare i berömvärt stor utsträckning."
Att inte höra till : Ett finskt krigsbarn berättar av Ann-Maj Danielsen berättar om ett av de 70 000 finska barn som kom till Sverige med adresslapp runt halsen när andra världskriget rasade. Svårt att förstå, barnen kunde inte svenska och ofta skildes syskonen åt. Klimakteriehäxan tipsar om en annan bok i samma tema; Du som haver barnen kär av Sinikka Ortmarks Almgren: HÄR.
Berätta om böcker som handlar om människor som upplever krig, flyr och lever i exil! föreslår Lyran.
22 kommentarer:
Mycket intressant trio! Tack för tips!
Boklysten, fortfarande nära oss som många vuxna kan berätta om.
Bra trio, skulle nog kunna tänka mig att läsa någon av de böckerna.
Marie Eggimann, nästan "alla" känner något finskt krigsbarn - men nu är de alla gamla.
Vilken fantastiskt bra trio! Jag blir sugen på att läsa alltihop. Mina farföräldrar hade krigsbarn hos sig. Tack för bra tips!
Joelinda, väldigt många som hade finska krigsbarn, eller kände någon.
Så många människor, barn som vuxna, som genom årens lopp flytt och lämnat sina länder. Jag tänker på den stora mängd människor som lämnade Sverige och åkte till Amerika. Det har vissa grupper i vårt samhälle glömt bort...
Tack för de här tipsen!
Znogge, människor är historielösa...
Lyran, många öden alldeles nära oss.
En väldigt intressant trio. Tack för tipsen!
C.R.M. Nilsson, bekant för många i Sverige.
Vilken intressant trio, med ett tema i temat.
Monika, precis!
Ja, man behöver inte gå så långt (vare sig geografiskt eller släktmässigt) för att hitta något som faktiskt hänt på riktigt.
Monika, eller hur!
i mina blekingska barndomstrakter fanns väldigt många finska krigsbarn. jag var ju liten och reflekterade inte så mycket över det då, men det har jag gjort senare.
Tack för väldigt intressanta tips! Måste nog kolla av utifall de sista två finns på biblioteket. :)
Mrs Calloway, tufft för många barn.
Åsa C, bibliotek har en hel del.
Kan tänka mig att det känns ännu mer än vanligt när man har så personliga kopplingar.
Helena, jag har ju hört en del om detta hela mitt liv.
Min mors barndomsväns föräldrar var båda krigsbarn från Karelen. Först fly till Finland och sedan vidare. Det har jag hört mycket om som barn.
Fröken Christina, att som barn fly två gånger är mycket tufft, det gjorde mina farbröder, med namnlapp runt halsen.
Skicka en kommentar