Natt klockan tolv på dagen (Darkness at Noon) av Arthur Koestler tillhör inte min favoritgenre, men eftersom professor Yvonne Hirdman skulle prata om boken, ville jag vara förberedd. Hirdman är dotter till en kommunist som flydde Moskva strax innan Stalins utrensning började. Arthur Koestler var en brittisk författare med ungersk-judiska rötter.
Romanen handlar Moskvarättegångarna under 1936-1938, huvudpersonen Nikolaj Rubasjov sitter fängslad och väntar på sin dom. Han blir ideligen förhörd, men han envisas med att inte erkänna, och därmed får han ingen lindring i det torftiga fängelselivet. Var han verkligen skyldigt till attentat mot Stalin? Han kämpar huvudet högt in i det sista. Logiskt är det inte, knappt förhörsledarna vet vad det hela går ut på. Idag hjälte, imorgon död. Rubasjov verkar tycka att det är ok att dö för partiet, men inte ens det får han - för hans åsikter och hjältemod är inte dagsfärskt längre. Historien förändras, även för den innersta kretsen.
"Vi har lärt oss historien bättre än de andra. Vi skiljer oss från alla andra. Vi skiljer oss från alla andra genom vår logiska konsekvens. Vi vet att dygden spelar ingen roll i historien och att brotten förblir ostraffade - men att varje misstag har sina följder och hämnar sig självt i sjunde led. Därför koncentrerade vi alla våra ansträngningar på att förhindra misstag och utplåna varje frö till sådana. Aldrig tidigare i historien har så mycket makt över mänsklighetens framtid koncentrerats på så få händer. Varje felaktig idé, som vi följer, är ett brott mot kommande generationer, Därför måste vi bestraffa felaktiga idéer på samma sätt som andra bestraffar förbrytelser: med döden."
Trevligt att Modernista tar upp gamla klassiker.
Gästbloggare M har läst boken hos Anna: HÄR.
12 kommentarer:
Klart att man vill vara förberedd om någon ska tala om en bok. Det ger så otroligt mycket mer och ökar verkligen förståelsen. Även om man kanske inte gillar genren...
Znogge, eller hur! Lättare att förstå och ställa frågor också.
alltid lika roligt att höra berättas om böcker - nästan oavsett genre. man får (nästan) alltid med något extra hem. och visst ska man vara förberedd
Mrs Calloway, absolut! Nu fick jag en liten lektion av den röriga ryska krigstiden.
Förr läste jag mycket, men nu är det sämre på den fronten. Vi har massor av böcker som bara står i våra bokhyllor och samlar damm.
Jag tycker om att läsa om vår historia, reseskildringar och biografier.
Tack för informationen om denna bok.
Kram!
Wiolettan, jag tycker också det är roligt att läsa historia, reseskildringar och biografier.
Det låter som en dystopi, fast det redan hänt...
Freja, det hemskaste är ju att det är sant...
Alla dessa tragiska människoöden... Vi är ett grymt släkte!
Decdia, människan är värst...
Den boken har jag tänkt läsa länge. Kanske dags nu.
Maria, finns säkert på biblioteket.
Skicka en kommentar