Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

26 maj 2016

grattis Ninni Holmqvist!

Författaren Ninni Holmqvist får Sixten Heymans pris 2016 på 300 000 kronor för ett författarskap som på kristallklar prosa blottar bråddjupen i den senmoderna existensen. Sixten Heymans pris delas ut var sjätte år till författare av Göteborgs universitet.
Ninni Holmqvist tilldelas Sixten Heymans pris 2016 med motiveringen: För ett författarskap som på kristallklar prosa blottar bråddjupen i den senmoderna existensen. De nyskapande novellsamlingarna Kostym (1995), Något av bestående karaktär (1999) och Biroller (2002), liksom de uppfordrande romanerna Enhet (2006) och Precis som att börja om (2014), granskar identitet, ansvar och människovärde i en fragmentiserad och rotlös samtid. Med oväntade perspektivskiften, språklig pregnans och ett starkt intresse för etiska dilemman tvingar Holmqvist läsaren att reflektera över både rådande samhällsnormer och sina egna hållningar och livsval.

8 kommentarer:

Mrs. B sa...

Tack för informationen känner inte till vare sig författaren eller priset sedan tidigare, men juryns motivering gör mig nyfiken.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs. B, hennes böcker är mycket läsvärda.

Freja sa...

Henne har jag inte hört talas om och av motiveringen att döma så vill jag nog inte läsa nått av henne heller. Hoppas hon njuter av pengarna!

Hanneles bokparadis sa...

Freja, nu får tid att fortsätta att skriva.

znogge sa...

Känner varken till priset eller författaren i fråga men det låter inte helt ointressant. Måste alltid vara stimulerande att skrivandet uppmärksammas och premieras!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en författare har det tufft att få tiden och pengarna att räcka.

Mrs Calloway sa...

jätteroligt att NH får ett rejält pris och lyfts fram. har läst några av hennes novellsamlingar och Precis som att börja om. hon är ju en duktig översättare också

Hanneles bibliotek sa...

Mrs Calloway, precis! Holmqvist är så glad för nu får hon mer tid till eget skrivande.