Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

18 juni 2016

Vågorna av Virginia Woolf

"Vågorna bröts och spred snabbt ut sitt vatten över stranden. En efter en tornade de upp sig och föll; skummet slungade sig bakåt med fallets hele energi. Vågorna var dränkta i djupblått så när som på det mönster av ljust diamantstoft som de har på sina ryggar, vilkas yta spelar som musklerna spelar på stora hästars ryggar, när de rör sig. Vågorna föll; de drog sig tillbaka och föll återigen med ett ljud, dovt som ljudet av ett stort stampande djur." (sid 159)

"Droppen som faller är tiden, som smälter ihop till en viss punkt. Tiden, som är en solig äng övergjuten med spelande ljus, tiden som är vidsträckt som ett fält vid middagstimmen, blir hängande. Tiden smälter ner till en viss punkt. Så som en droppe, tung av någon bottensats, faller från ett glas, så faller tiden. Så är det med de verkliga kretsloppen, så är det med de verkliga händelserna." (sid 194)
Vågorna (1931) av Virginia Woolf anses vara som impressionistiskt måleri; mycket bilder, färger, ljud, en bok som passar att läsas utomhus. En röd tråd är ett gäng vänner som skils åt efter sommarlovet, alla olika personligheter. Vad händer när deras ledare som alla ser upp till försvinner? Hur utvecklas de olika personligheterna? Vilka tankar har de, om sig själva och om varandra? Bernhard berättar i jag-form, alltid med anteckningsboken i fickan. En bok fullt med vågor, livets metaforer. "Livet är behagligt, livet är gott. Efter måndag följer tisdag, och sedan kommer onsdag." (sid 285)

7 kommentarer:

znogge sa...

Låter som en mycket intressant bok!

♥ Hanneles bibliotek sa...

Znogge, att läsa Virginia Woolf ger något nytt även vid en omläsning.

Veiken sa...

Jag kommer osökt att tänka på: Vem är rädd för Virginia Woolf! Elizabeth Taylor och Richard Burton i högform! :)

KajsaLisa sa...

Kanske typiskt en författare att inte längta efter Lördag och Söndag :)

♥ Hanneles bibliotek sa...

Veiken, mycket bra skådespeleri.

KajsaLisa, så är det kanske :)

Christina sa...

Den boken vill jag läsa. "Vågorna var dränkta i djupblått så när som på det mönster av ljust diamantstoft som de har på sina ryggar" Låter som ett underbart språk - jag älskar impressionismen så jag lär nog gilla den här boken. Har redan noterat på sommarläsarlistan.
Tack för inspiration!
Kram

♥ Hanneles bibliotek sa...

Christina, väldigt fin och speciell bok, finns säkert på biblioteket.