Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

27 augusti 2016

James Joyces litterära alter ego - Ulysses

Kanske läser jag i fel ordning? A portrait of the artist as a young man (1916) - Porträtt av konstnären som ung handlar om Stephen Dedalus i Ulysses, James Joyces litterära alter ego. En ung man som arbetar som lärare men ändå har väldigt ont om pengar, dricker men äter knappt.
Ulysses börjar med när Stephen Dedalus kommer sömnig på morgonen till Buck Mulligan, som viftar med sin rakkniv och en skål med lödder.
Tvål som Bloom köper och har i fickan hela dagen, hur viktig är den för historien? Gustave Flauberts tvål var blå. Bloom minns att han hade köpt fläderblomstvål till dottern. Joyces bok är full av små återkommande detaljer. Hela dagen har Bloom haft sin tvål i fickan, men utgiften har han inte skrivit i sin kassabok (sid 719), förklaring här:

"För att två sina smutsiga händer med en delvis förbrukad bit Barringtons citrondoftande tvål som pappret fortfarande satt kvar på (inköpt tretton timmar tidigare för fyra pence men alltjämnt obetald) i friskt kallt oföränderligt vatten och torka dem, ansikte och händer, på ett långt rödkantat lärfttyg som han drog över en snurrande trärulle." (sid 675)
"To  wash his soiled hands with a partially consumed tablet of Barrington's lemonflavoured soap, to which paper still adhered (bought thirteen hours previosly for fourpence and still unpaid for), in fresh cold neverhanging everchanging water and dry them, face and hands, in a long redbordered holland cloth passed over a wooden revolving roller."

2 kommentarer:

znogge sa...

Den byggnaden har man passerat och fotograferat!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, visst är det imponerande!