Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

28 september 2016

Tystnaden av Shusaku Endo

Intressant att lyssna på Yukiko Duke som nyöversatt Tystnaden av Shusaku Endo. En mörk period i japans historia under 1600-talet när man förbjöd kristendomen, de kristna  torterades och tvingades att avsäga sig sin tro. Kristendom ansågs farlig i det feodala samhället. för det kristna budskapet var att alla är lika värda inför gud.

Idag är ungefär 1% av japaner kristna. Yukiko Duke berättade hur de olika religionerna fungerar i Japan. Man tar det säkra före det osäkra och tillber olika gudar. Även om man inte är buddist, går man i templet, och vid begravning är det viktigt att allt går rätt till.
En intressant lärorik kväll.

12 kommentarer:

Veiken sa...

Jag kan förstå att det var intressant! Japan både då och nu vet jag så lite om. Kulturellt i alla fall!

Mrs Calloway sa...

där skulle en varit! låter jätteintressant!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Veiken, ett väldigt speciellt land!

Mrs Calloway, väldigt intressant att lyssna på Duke, hon kan ju så mycket.

KajsaLisa sa...

Det där låter spännande, jag har varut nyfiken på deras tolkning av buddismen som inte verkar vara som i andra asiatiska länder.

♥ Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, japanerna gör en egen tolkning.

Ingrid sa...

Säkerligen ett mycket intressant föredrag och jag blir mycket nyfiken på "Tystnaden".

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ingrid, Duke har gjort en nyöversättning.

znoggge sa...

Mest förbluffas jag över hur religioner har ställt till det genom tiderna. Märkligt att det blir så...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, för oss med religionsfrihet är det helt obegripligt.

Mrs Calloway sa...

vad hände nu, Hannele? från den ena sekunden till den andra försvann mina favoritbloggar som jag hade i högerkanten. mycket märkligt. och irriterande

Mrs Calloway sa...

sitemeter försvann också!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, förändringar: "Från och med den 29 september 2016 kommer... sökresultat från länkar i dina inlägg, från webben eller från bloggliste- och länklistegadgetarna inte att visas längre."