Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 november 2016

Han kämpar för sin rätt - novell av Daniel Defoe

"Hur välgrundat detta svar än var, satte det långtifrån stopp för hennes käxande, som hon drev så långt att hon inte gav honom någon ro, och detta skapade otrevnad i familjen. Hon var mycket elak mot honom, och fick också sina barn att vara det; och mannen blev så utmattad av allt detta att han ett par gånger var nära att ge med sig, men så hade han inte hjärta att göra det utan stod på sig igen och vägrade." (sid 70)
Daniel Defoe (1659-1731) skrev Robinson Crusoe men även noveller, denna hittade jag i den tjocka Världens bästa noveller i urval. Novellen berättar om en förmögen man som gifter om sig efter hustrun avled. Barnen får en mycket elak och girig styvmor, som vill att hennes egna barn ärver mannen. Mannens vuxna son reser bort, men styvmodern har övertaget därhemma så sonens brev kom inte fram till honom och hon sa att sonen är nog död. Det trodde inte fadern.

7. Läs en novell som handlar om en förälder och ett barn i Ugglans novellutmaning.

8 kommentarer:

znogge sa...

Hur människor kan bli för att komma över pengar...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, riktigt hemsk gammal novell...

Jokke sa...

Ganska vanlig berättelse, jag menar att styvmor är ont. Daniel Defoe började skriva, när han var gammal, men sen skrivde han många böcker. Jag har läste endast Robinson Crusoe (alla hans äventyr).

♥ Hanneles bokparadis sa...

Jokke, det var för länge sedan jag läste Robinson Crusoe, har en förkortning hemma i bokhyllan.

Veiken sa...

Oj, jag visste inte vad Daniel Defoe hade skrivit mer än Robinson Crusoe. Inte heller att han skrivit något annat! Man lär sig hela tiden.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Veiken, visst är det kul att lära sig nytt!

KajsaLisa sa...

Låter tragiskt, själv har jag bestämt mig för attdyka ned i något ännu mer tragiskt Dickens. Fick inspiration på Londonresan.

Helena Andersson sa...

Spännande med Defoe! Man måste verkligen inte läsa det senaste hela tiden.