Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

14 september 2017

tro och vetande - olikhet

Chinua Achebe berättar i Allt går sönder (Things Fall Apart 1958) förändringar från den svarte mannens sida. Joseph Conrad ger ett perspektiv från den vita mannens sida i Mörkrets hjärta (Heart of Darkness 1902) utan att vara på hans sida eller försvara hans handlande. Båda berättar om möte mellan två olika kulturer, språkmöte eller identitetsproblem. Tema i båda böckerna är saknaden av tolerans för oliktänkande, och motvilja mot förändring.

Ngũgĩ wa Thiong'o beskriver hur klyftan växer mellan olika kulturer; hedningar och kristna: Djävulen på korset (Caitaani mutharaba-Ini 1980), Om icke vetekornet (1967), Floden mellan bergen.


Dagens olikhetsutmaning handlar om tro och vetande, berätta om böcker, filmer, pjäser, musik, konst eller annan kultur som anknyter till orden, föreslår Enligt O.

8 kommentarer:

FrökenChristina sa...

Jag håller med att det är lite tolerans i de böcker du presenterar. Det är hemskt att en inte kan få vara den en är.

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Cristina, otolerans lite varstans i världen...

Ugglanoboken sa...

Allt går sönder måste jag läsa nån dag!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, mycket bra bok!

Mrs Calloway sa...

Allt går sönder är väldigt bra

enligt O sa...

Allt går sönder är riktigt intressant! Däremot har jag inte lyckats läsa mer än en halv bok av Ngugi wa Thiong'o. Måste åtgärda det.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, en bra bok som tål en omläsning.

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, böckerna försvinner inte...