Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

16 november 2017

frisk och sjuk - olikhet

Helioskatastrofen av Linda Boström Knausgård handlar om att leva med en bipolär sjukdom, hennes egen sjukdom. "Jag var utklädd till mig själv, men själv var jag någon helt annanstans", skriver författaren. Boken förmedlar stark närvaro, dofter, ljus. Tankar man inte styr själv, men kan beskriva. Hennes längtan att dö, längtan att vara ensam är stark. "När jag skriver känner jag mig som en annan, klokare del av mig själv. Det är jag, men samtidigt en annan."
Kvinnan som gick till sängs i ett år av Sue Townsend handlar om femtioåriga Eva vars tvillingar nyss flyttat hemifrån, intelligenta underbarn som aldrig plockat upp efter sig eller hjälpt till hemma. Maken Brian är astronom, tråkmåns, dålig älskare, som haft samma älskarinna ett decennium. Evas mor och svärmor är riktigt egoistiska monster. Med den omgivningen hade jag också gömt mig i sängen.


Dagens ordpar blir frisk och sjuk, Enligt O.

9 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Eva borde också flytta hemifrån. verkar vara ett omöjligt liv.
får en veta vad hon gjorde när hon väl steg upp?
har inte läst Helioskatastrofen, men det ska jag kanske göra då?

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, Townsends bok är läsvärd, Eva blir en guru för många och några trevliga personer dyker upp i hennes liv. Boström Knausgård beskriver fantastisk hur man kan uppleva bipolär sjukdom, hon har fått flera priser för sin bok.

Villa Frejas bokblogg sa...

Låter som två mycket intressanta böcker.

Hanneles bokparadis sa...

Freja, olika men båda läsvärda.

Ugglanoboken sa...

Helioskatastrofen har jag tänkt att jag skulle läsa, och den första låter också riktigt intressant!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, jag tyckte om båda böckerna, fast de är väldigt olika.

FrökenChristina sa...

Sue Townsend var det länge sedan jag läste. Låter som en bra bok.

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Christina, en rolig bok med massa klokheter.

enligt O sa...

Att gömma sig i sängen känns lockande ibland!