Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 november 2017

Ok International av Jakob Ejersbo

"I tre och ett halvt år har jag varit i USA och arbetat som laboratorieassistent på universitetssjukhuset i Chicago, eftersom myndigheterna inte ville godkänna min grundutbildning i medicin från Kuba. USA är embargo mot Kuba, så jag blev tvungen att göra om alla tentor på engelska i USA. Det är tur att de medicinska termerna är på latin." (sid 5)
Ok International av Jakob Ejersbo börjar lite otäckt på sjukhus där den tanzaniska kvinnan hoppar in som tolk eftersom hon kan spanska. Shakila Smith är född i London, bott i Tanzania i Östafrika, studerat i Kuba, bor nu nära sin mor och jobbar på Chicagos universitetssjukhus. På hemvägen hamnar hon mitt i en bilolycka, polisen tar in henne på förhör - för att hon är svart - och lämnar henne sedan på kvällen utan pengar nånstans där hon inte vet var hon är.

"Jag är förklädd - en svart i USA. Alla tror att jag är slavättling, rotad i den svarta amerikanska kulturen. De har en bestämd uppfattning om vem jag måste vara. Sådan vill jag inte vara." (sid 8)

Noveller skrivna av en utomeuropeisk författare, (eller som utspelar sig utanför Europa):  
2 Handlar om vänskap - upptäcker gammalt med Ugglans NovellSudoku!

6 kommentarer:

znogge sa...

låter också mycket intressant och läsvärd.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, väldigt bra novell.

Ylva sa...

Låter otäck och spännande! Jag försöker att inte döma människor efter hudfärg, börjar alltid prata svenska på skolbiblioteket och sedan försöker jag med engelska men vissa elever har persiska, arabiska, dari eller annat som första språk.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Ylva, precis, de flesta kan ju svenska som bor här - och de flesta vill lära sig.

FrökenChristina sa...

Låter intressant. Tar med den på novelläsningslistan.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Fröken Christina, väldigt fin tankeväckande novell.