Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

08 januari 2018

Döstädning - bra nyårslöfte

"Om jag döstädat tillsammans med min man, skulle det ha tagit oss åratal. Män tenderar att spara det mesta istället för att göra sig av med saker. Det gäller även för minsta skruv och mutter. De tror, och ibland med rätta, att varje liten sak kommer att kunna användas vid ett senare tillfälle. Och hade mina barn dykt upp hade de velat spara allt. Eller åtminstone skulle de haft olika, för mig säkerligen förvirrade åsikter om vad som skulle sparas. Så det bästa för mig var verkligen att döstäda själv.
Nytt år med nystart, nya löften och försök till bättre liv, vad passar bättre än Döstädning : ingen sorglig historia av Margareta Magnusson. Vi samlar på oss för mycket saker som gör livet mer tungt än nödvändigt medans vi lever. Tiden går åt att leta efter saker, istället för att ha roligt, stress och förseningar. Ett lite mer organiserat liv och lite färre av saker som vi varken använder eller tycker om.

Maken läste boken och slängde direkt ett par kassar papper som han inte har användning för. Jag är samlare och tänker inte bli minimalist, men jag har saker jag inte behöver och som bara tar plats. Svärdottern har redan hjälpt mig att rensa i garderoben, men mer finns att göra. Samlingar kan man ge till museer, kontakta auktionshus eller sälja på nätet. Men att bara hamstra är sjukligt.

Min lillasyster ska hjälpa vår mor med en storstädning så det blir lättare för dem, för inte blir hon yngre. "Åldrandet är inget för veklingar", skriver Magnusson. Min far och svärfar lever på institution, men deras fruar har varit kloka nog att rensa gamla kläder, verktyg, porslin. Man ska inte äga mer tallrikar, glas och bestick än vad som räcker till antalet gäster som du kan ha vid ditt bord.

Flytt till mindre: "Och om det går för fort får du inte den sinnesro du behöver för att verkligen tänka över och planera ditt nästa hem. Glöm inte att du kan leva många år framöver. Det är en anledning att gå igenom dina tillhörigheter noggrant och fundrera över vilka möbler, textilier, böcker, målningar, lampor och andra föremål du vill behålla. Egentligen är det bara du själv som kan utföra din egen döstädning. Det finns inga genvägar, tyvärr." (sid 67)

Margareta Magnusson.skriver om moderna hem som i värsta fall förnyas vartannat år, nya möbler, nya badrum, nya kök. Ingen återanvändning, vi tar livet av vår jord med vår överkonsumtion. Magnusson ger bra tips, vart man ska vända sig med saker som ingen släkting eller vän vill ha. Fotografier ska man vara lite försiktig med att slänga, men lite kan man rensa där med.

15 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

http://www.news55.se/kronikor/har-du-ocksa-borjat-dodsstada/
Den här texten skrev jag 1,5 år innan boken kom. Synd att jag aldrig kom på tanken att bygga ut ... det kunde ju ha varit jag ... :-D

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, tack för tips, timing, jag läste den.

Ylva sa...

Den skulle jag behöva läsa, för jag har så svårt att göra mig av med saker men har börjat skänka för små kläder till Röda korset.

Veiken sa...

Vi försöker rensa lite då och då, men det märks ju inte att vi gör oss av med vissa saker....suck

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, saker som man inte använder, ska man försöka göra sig av med.

Veiken, bara man gör något, så mår man ju bättre.

Mrs Calloway sa...

ett plagg in ett plagg ut, till exempel. jag ska försöka kasta mina värdefulla, gulnade tidningsklipp. och så ska jag skriva namn under alla fotografierna i våra fotoalbum. det kommer att ta tid. det är så kul att titta i fotoalbum. och jag har en del av mammas också.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, så säger sonen till mig om kläder, en del tidningsklipp förvaras mellan rätt bok, fotona ska jag fixa innan jag dör

znogge sa...

Samla på sig för mycket är inte alltid så bra...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, onödigt med saker man inte använder...

Annette sa...

Döstädning ägnar jag mig åt varje gång vi reser utomlands. Jag tycker faktiskt att man kan kalla det så, eftersom jag inte vill lämna vårt hem i röra eller med massor av saker som efterlevande antagligen ändå skulle kasta. Jag brukar städa ganska ordentligt innan vi reser, dels för att det skall bli enkelt för efterlevande om vi skulle förolyckas, dels förstås också därför att jag tycker om att komma hem till ett välstädat hem. Vettig bok, den skall jag titta närmare på.

Hanneles bokparadis sa...

Annette, det låter verkligen toppen, men jag reser inte så ofta...

Sara Pepparkaka sa...

Jag röjde faktiskt i ett förrådsrum igår..

Hanneles bokparadis sa...

Sara, visst känns det bra...

Ann-Christin sa...

Den här ska jag läsa. Jag är mitt uppe i dödstädning just nu... inför min operation. Man vet aldrig vad som händer.

Hanneles bokparadis sa...

Ann-Christin, trodde du läst alla dessa böcker, hoppas allt går bra... min 85-åriga mor har nästan klarat sig bra från sjukvården - utom att sköterskan tappade henne under julhelgen, och hon kom hem blåslagen, utan glasögon och gipsad arm!