Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

03 januari 2018

universitetsvärlden i Göteborg, Lund, Stockholm

"Min period när jag bytte förebilder oftare än kalsonger var över. Det hade funnits en sådan tid. Om en professor sa att Emily Dickinson var den främsta poet som någonsin levat och som skulle leva, rusade jag omedelbart efter föreläsningen till närmaste antikvariat med en hjärtklappande rädsla att någon annan skulle hinna före mig till hyllan med lyrik!" (sid 114)
En enastående karriär av Martin Engberg en bok i universitetsmiljön i Göteborg. Jonas ska disputera i litteraturvetenskap men det går inte riktigt som han tänkt för handledaren Stefan gör allt för att undvika honom. På något sätt känner en igen situationen från andras berättelser; bra handledare växer inte på träd. Fast dagens studenter vågar säga ifrån och har chans att byta handledare. Det är Jonas syster som har lyckats med en enastående karriär - i konstvärlden. Engberg får verkligen in känslan att vara osynlig.

"Jag stod på trottoaren och tittade uppför Lundgrens trappa... där låg det. Universitetet. Det humanistiska. En borg mot världen, men de hade aldrig haft en tanke på att släppa in mig. Inte egentligen." (sid 111)
Universitetsbibliotekets Magasin har man ju besökt många gånger, där finns en atmosfär av bildning bland alla böcker. Visst drömde en om att forska om litteratur en gång i tiden, men just då fanns det inga pengar. Annat nu, saknas studenter. Själv var jag där bara för något år sedan, färska minnen.

Flera beskrivningar från universitetsvärlden:
Klass av Elise Karlsson som berättar om Hélène som flyttat till barndomens Rinkeby, bor hos sina föräldrar och börjar på Stockholms universitetet, känner sig utanför: HÄR.
Aftonland av Therese Bohman berättar om ensamma nyskilda Karolina som är professor i konsthistoria vid Stockholms universitet: HÄR.
En nästan sann historia av Mattias Edvardsson handlar om Lunds universitet.

7 kommentarer:

Joelinda sa...

"Sirener" av Gabriella Ahlström passar också bland de sistnämnda beskrivningarna.

Hanneles bokparadis sa...

Joelinda, tack för tips!

Veiken sa...

Jag log när ag läste Lundgrens trappa! Jag är uppvuxen på Eklandagatan 8, Alldeles intill trappan. Då fanns inget universitet ovanför vid Näckrosdammen. Hela fina ytor för oss barn att leka på och världens bästa påskeld när det var så dags. Nostalgi! :)

justnujusthar.com sa...

Tack för tipset om boken Klass, den har jag inte läst, men blir väldigt nyfiken på. Universitetsvärlden är verkligen speciell.

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, bra ställe du växte upp! För oss göteborgare finns en hel del man känner igen i boken :)

Annette, de som är inne i universitetsvärlden vill inte alltid släppa in andra.

znogge sa...

Nog har man besökt magasinen ja men nu var det ett tag sedan. Tio år sedan min senaste universitetskurs och jag tror inte det blir fler.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, säg inte det, jag gjorde en tenta förra vintern.