Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 februari 2018

huvudroll och biroll - olikhet

Josef K i Processen av Franz Kafka är ganska osynlig person, ändå har han huvudrollen i sitt livs rättegång. Även de "stillsamma" karaktärerna kan vara intressanta och ha huvudrollen, både i sina liv och författarnas verk.
Biroll och bihang är ju inte synonymer, men jag gör en liten tur till 1800-talet:  
Svensk handordbok med tillägg af ordens etymologi jemte ETT BIHANG, innehållande de i svensk skrift allmännast brukliga främmande ord av Dalin. Kul att ha när jag läser kvinnliga författare från 1800-talet. Stavningen skiljer sig. Det är spännande med ordens valens, att kunna se hur betydelsen ändras. Nu lär jag mig att Piccanell är en sorts finare tuggtobak. Hel är dödsgudinna, en del blommor och växter har kul namn, i BIHANG finns förteckning på de i svenskt språkbruk allmännast förekommande utländska ord: Simplicitet är enkelhet och Sibylla är spåkvinna, inte korv...

Dagens utmaning handlar om karaktärer i olika kulturella verk, men skulle också kunna handla om historiska skeenden, vinnare och förlorare i OS och livet i stort. Det finns de som spelar huvudrollen och de som får nöja sig med en biroll. Veckans ordpar är huvudroll och biroll, föreslår Enligt O.

7 kommentarer:

Robert W sa...

En intressant omtolkning av begreppet biroll :)

Mrs Calloway sa...

åh, Piccanell hette Morfars tuggtobak som låg i hans skrivbordslåda och förpestade allt annat som låg där

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, omtolkningar är nydanande :)

Mrs Calloway, tuggtobak har väl en angenäm doft

enligt O sa...

Kafka har ofta intressanta personer i huvudrollen. Håller med om att din tolkning av biroller är spännande!

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, tankarna flyger i väg!

FrökenChristina sa...

Bihang känns som en beskrivning av många kvinnor i historisk tid. Eller så är det bara jag som tolkar ordet så. Kafka ja, det är speciell författare. Läste en hel kurs på universitet om östeuropeiska författare. Då blev det mången Kafkabok kan jag säga.

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Christina, många kvinnor har varit bihang till sina män, troféer. Vilken intressant kurs!