Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 april 2018

Drottning Elizabeth av Sarah Bradford

Drottning Elizabeth av Sarah Bradford finns nu i helt ny upplaga, den förra kom ut 1996 och fanns på biblioteket. Flera böcker om prinsessan Diana - men bok om drottning Elizabeth på svenska har saknats. Intressant läsning även om vi anglofiler har sett dokument under året med 60 års firande och kanske tittat på The Crown eller sett The Queen med Helen Mirren. Otroligt att ha regerat över sextio år, träffat elva amerikanska presidenter och ett antal premiärministrar. Mycket har hänt i England och i världen de senaste decennierna. Syn på kungligheter förändrats, man försökte ge systrarna Elizabeth och Margaret någorlunda normal uppväxt. Inte så många foton i boken men de påminner om några viktiga stunder under hennes regeringstid.

Boken börjar med den unga gifta prinsessans resa i Kenya där hon fick besked att fadern dött och hennes liv plötsligt förändras. Inte meningen att Georg VI skulle bli kung, men hans bror Edvard VIII abdikerade november 1952 och den tyste blyga brodern får ställa upp. Boken berättar den stränga uppfostran av Georg VI med följd att han stammade kraftigt, filmen The Kings Speech tar upp detta så fint. Georg VI är sjuklig och dog bara 57 år gammal, Elizabeth II är 27 år när hon kröntes till drottning.
Andra världskriget och prinsessan Elizabeth deltar aktivt i kakiuniform i lottakåren och körde fordon, hon försökte komma ifrån sina livvakter, äta lunch som vanligt med de andra kamraterna. NATO bildades 1949, Nordkorea invaderar Sydkorea, Storbritannien och USA stöder FN, Kina och Sovjet stödjer Nordkorea. Striderna fortsatte fram till vapenvilan 1953. Boken ger en bra historisk översikt om vad som hände i England och i världen.

Prins Philip finns med i bakgrunden ganska tidigt, släkten har lite olika åsikter om bröllopet, bara hans mor är med. Det unga paret reser mycket och är hann inte ens med prins Charles födelsedag. Prinsessan Elizabeth utropades till drottning Elizabeth II och kröntes den 2 juni 1953 i Westminster Abbey, den första globala direktsändningen i tv. Drottningens traditionella jultal och annat ökade kungligheternas popularitet, vilket dalade kraftigt vid Dianas skilsmässa från prins Charles, och hennes begravning efter olyckan. Dianas söner prins William och prins Harry populära.
Elizabeth II hade flera tuffa år; syster Margaret skiljer sig, slottet brinner och andra familjekriser. Inte förrän 2011 besökte Elizabeth II som första monark republiken Irland, detta var viktigt steg. Den 6 februari 2017 var det sextiofem år sedan drottningen besteg tronen och hon är den första brittiska monark som firat safirjubileum, jag vill vara lika pigg som hon när jag är 92 år. Mera om allt detta finns att läsa i Sarah Bradfords bok, något vi anglofiler längtat efter, tack till Historiska Media som nu fyllt luckan.

7 kommentarer:

Marie i Skrifvarstugan sa...

Mycket historia som är intressant. Det var på tiden att en bok kom ut på svenska om henne.
Ha en fin Valborg ! :-)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Marie, tänk allt Elizabeth II varit med om! På tiden att boken finns på svenska, önskar dig detsamma!

znogge sa...

Jag har sett filmerna och "The Crown" men någon bok har jag inte läst. Det brittiska kungahuset var väldigt stelbent länge och det var nog Dianas och Charles skilsmässa som blev början till en förändring känns det som. Den boken skulle jag gärna läsa. Vilken tid hon har haft som regent.

Mösstanten sa...

Den boken kan vara intressant att läsa. Hon är en institution. Jag har faktiskt sett henne i verkligheten, i London när jag var tolv år sisådär. Hon kom farande i en svart bil iklädd gul hatt. Det var statsbesök tror jag. Från vilken stat vet jag inte,

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, visst har det brittiska kungahuset förändrats och blivit öppnare, det var alldeles för mycket protokoll förr, boken finns snart även på biblioteket.

Mösstanten, boken ger historisk bakgrund och lite kungligt skvaller, intressant läsning för en anglofil, jag gillar drottningens hattar ❤️

Jokke sa...

Jag anser att Elisabeth II är en god drottning. Hon har varit i svåra situationer. I Finland klagar flesta politiker att det är så svårt ...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Jokke, håller med dig, Elizabeth II har moderniserat det stela kungahuset och tacklat olika sorters svårigheter... som en riktig kvinna.