Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 april 2018

Äkta makar av Mariko Koike

"Det är min mans kvarlevor. Han gick plötsligt bort för tre år sedan. Han var en sådan där som höll på familjetraditionerna, men dog mitt under en familjetvist som hade hållit på i många år. Han kunde inte få sina kvarlevor begravda i familjegraven så länge tvisten pågick. Så var det, så han fick vara tillfälligt i ett tempel som tillhörde en bekant." (sid 245)
Högtidsnoveller från Sveriges Radio P1 av Ekroth Gun (urval) innehåller många godbitar över hela året, väljer novellen Äkta makar av Mariko Koike berättar om Nakamura som reser med tåg för att träffa sina blivande svärföräldrar, han är över trettio och den unga glada Sakiko har accepterat hans frieri. När Nakamura bytte tåg, fick han ofrivilligt sällskap av två äldre pratiga damer, en av dem hade makens aska med sig i en urna.
22. Läs en novell av en författare från ett asiatiskt land.
jag deltar i Ugglans novellutmaning Novell III.

7 kommentarer:

znogge sa...

Sorgligt när det blir sådana familjetvister men tyvärr inte helt ovanligt...

Mösstanten sa...

Att delta i en sådan där utmaning gör kanske att man vidgarsitt läsande. Jag märker att jag gör det genom att delta i tisdagens topp fem.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, familjen kan vara knasig.

Mösstanten, visst får man många bra tips av bokbloggare.

Marie i Skrifvarstugan sa...

Tack för boktipset ! Nu är den på min önskelista och måste läsa den snart. Verkar vara en intressant bok och tyvärr inte heller så ovanligt med familjetvister.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Marie, vid skilsmässor har det varit bråk, någon död, så slåss man om pengar, famliljetvister är nog inte ovanliga.

Mrs Calloway sa...

den novellen läste jag förra året i 2017 års novelläsning.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Callowa, något speciellt med det japanska.