Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

24 april 2018

Nordkorea landet vi älskar att hata

"Eremitstaten Nordkorea är så hemlighetsfull att det kan vara svårt att skilja mellan fakta och fiktion. Mystiken har för all del ofta varit fördelaktigt för andra länder. Under åren efter kalla kriget har Nordkorea framstått som en sinnebild för en dystopisk samhällsordning, som ett ondskans mått mot vilket demokratins utbredning alltid kan mätas. Till och med Irak och Libyen uppfattas som bättre regimer än Nordkorea!
   Nordkorea är fienden vi alla älskar att hata." (sid 14)
 
Nordkorea : landet vi älskar att hata (2018) av Loretta Napoleoni försöker ge mer nyanserad bild av ett totalitärt samhälle där staten uppfostrar barnen från sex månaders ålder dygnet runt sex dagar i veckan, där samhällstjänst viktigt för alla, långa dagar. Napoleoni beskriver landets historia under de senaste hundra åren. Koreakriget där supermakterna blandade sig i nationsbyggen, misstag som upprepas i Syrien. En intressant bok på många sätt, få veta bakgrunden och förstå lite hur befolkningen har det.

"Utlänningar som bott i Nordkorea menar att nordkoreaner inte bara är ovana vid att ställa frågor, utan att de också saknar tid att reflektera och fundera på politik. Regimen lägger deras liv till rätta från vaggan till graven och fyller det med gemensamma uppgifter som håller dem ständigt sysselsatta. Vid dagens slut är folk för trötta för att diskutera politik" (sid 143)

"Experter och medier är bekymrade över propagandakriget mellan Donald Trump och Kim Jong-un. Båda är nya i politiken och tycks använda den för egna narcissistiska syften. Ingen av dem har visat någon diplomatisk vilja eller förmåga och båda är förtjusta i att häva ur sig förolämpningar över Stilla havet." (sid 192)

11 kommentarer:

KajsaLisa sa...

Håller med om det sista. Bägge verkar använda retoriken för att stärka sin image hemma. Men det är farligt ifall någon av dem går över gränsen.

♥ Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, inga pålitliga gubbar... Nordkorea behöver pengar till mat och annat, istället för försvar, satsar därför på skrämseltaktik.

Marie i Skrifvarstugan sa...

Tack för boktipset ! Är intresserad av sådana böcker och den här måste jag bara läsa !

♥ Hanneles bokparadis sa...

Marie, tycker att jag förstod lite mer av bakgrunden.

Mösstanten sa...

Intressant boktips om detta instängda land. Har nog inte läst något om Nordkorea mer än nyheter och kanske bläddrat i en ptopagandatidning någon gång på 1970-talet. Den var nog ganska oläsbar.

znogge sa...

Vissa ledare är inte att leka med men de sitter inte i evigheter och det kan blåsa nya vindar. Jag tänker på f.d. Sovjet och DDR. Men pålitliga gossar är det verkligen inte...

Sonen är nyss hemkommen från ett par veckors arbete i Seoul. Bland det första de fick lära sig när de kom dit var att på plats används aldrig namnen Nord- eller Sydkorea. Länderna heter Demokratiska Folkrepubliken Korea(N) samt Republiken Korea(S). Det var de väldigt tydliga med.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, ett märkligt slutet land, läst ett par romaner tidigare.

Znogge, spännande, det är ju mer öppet i Saoul, jo, intressant, länderna har sina egna namn, vi ska säga Nederländerna, har jag lärt mig.

Boklysten sa...

Den låter intressant. Tack för tips!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, var så god, en vill ju veta, fast inte lätt att förstå.

Klimakteriehäxan sa...

Har bara läst dokumentärskildringar men det har varit givande. Du skriver att du hittat romaner????

♥ Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, kanske heter de biografier...