Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

12 september 2018

Harris Tweed av Peter May

"Efter universitetet arbetade jag i Glasgow och London, därefter på Johnstons of Elgin. Johnstons Textilfabrik hade sin bas i Moray i nordöstra Skottland. De skapade de underbaraste tyger med en stor andel kashmir, och det var där jag fick det arbete inom försäljning och marknadsföring som hela min utbildning hade förberett mig för. Ett arbete som för första gången lät mig pröva mina vingar - en ung flicka född och uppväxt i den lilla byn Balanish på ön Lewis västra sida, jagade order på platser som Paris och Frankfurt och Milano.
   Jag älskade det." (sid 27)
 
Harris Tweed av Peter May berättar om Niamh och Ruairidh har varit gifta tio år och äger tillsammans det exklusiva väveriföretaget Ranish Tweed på ön Lewis i Skottland. Niamh har en master i textilekonomi,  men i början fick de kämpa hårt för att få allt att fungera och hitta kunder.

På en affärsresa i Paris, där de ska  marknadsföra sina tyger, upptäcker Niamh att Ruairidh har en affär med Irina. Hon följer efter dem och blir vittne till hur han och hans älskarinna dödas av en bilbomb. Polisen är osäker om det är terrordåd eller mord. Den franska polisen misstänker att Irinas ryske make Georgij är inblandad, han har stridit i de ryska markstyrkorna i Tjetjenien och har kunskap om bomber. Han vet också att hans fru Irina har en affär. Den franska polisen, som misstänkt terrorism, har nu skickat kriminalaren Sylvie Braque efter huvudmisstänkta. Braque stressar med sina tvillingar som hon har varannan vecka, chefen har ingen förståelse, inte ex-maken heller.

Niamh ser tillbaka på sitt liv med Ruairidh och försöker desperat komma på vem som skulle kunna ha velat se honom död. Så många frågetecken; varför hade Ruairidh bokat ett bord på deras tioåriga bröllopsdag på Alain Passards trestjärniga Michelinrestaurang, Arpège, mittemot Musée Rodin, om han hade affär med Irina?

"det enda Niamh ville var att de alla skulle försvinna, låta henne vara, så att hon kunde få vara i fred på den plats hon senast delat med Ruairidh. Omge sig med hans saker, röra vid dem och tro, bara ett ögonblick, att han fortfarande fanns kvar, en närvaro av alla spår han lämnat efter sig.
   Den som hade genomsökt rummet hade lämnat allt i en enda röra, innehållet i båda resväskorna hade stjälps ut på sängen, lådor och garderob hade tömts. De hade till och med rotat igenom smutstvätten. Hotellet måste ha försett dem med en huvudnyckel för att ge dem tillgång till kassaskåpet, vilket de lämnat öppet. Ett ögonblick trodde Niamh att de hade tagit hennes iPad" (sid 56)

5 kommentarer:

znogge sa...

Ett smakprov som gav mersmak så den är noterad!

Mösstanten sa...

Verkar skilja sig en del från Lewisböckerna. Men spännande är det kanske.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag tror du skulle gilla denna.

Mösstanten, en välskriven läsvärd spännande bok.

Ama de casa sa...

Låter spännande :-)

Ha en braig onsdag!

Hanneles bokparadis sa...

Ama, det ärspännande på ett intressant sätt, önskar dig detsamma!