Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 november 2018

Drömmen om Europa av Fabian Göransson

Drömmen om Europa av Fabian Göransson berättar om sommaren 2017 när han gav sig ut på "en månadslång resa genom Europa. Tillsammans med Daniel Berg, doktor i ekonomisk historia, söker han ett svar på varför kontinenten rasat ner i migrationskris, högerextremism och permanent hög arbetslöshet. Resan går från Köpenhamn till Aten, från Bryssel till Budapest, med tåg, buss och båt, på jakt efter drömmen om ett Europa i fred och med framtidstro.
Överallt svämmar människor över av berättelser. Sicilianska jordbruksarbetare berättar om cigarettsmuggling från Montenegro och tunisiska fängelser. Oppositionella i Warszawa förklarar hur civilt motstånd är den enda vägen mot en allt mer auktoritär regim. I Aten ligger döende tiggare utanför designcaféerna.Göranson letar efter kärnan i det europeiska projektet, men hittar bara en allt större och mer komplex helhet. Överallt samma slitningar mellan den stora världens farliga frihet och den lilla världens trygga konservatism. På en kontinent med alldeles för mycket historia och alldeles för lite framtid."
Titta på Fabian när han berättar om sin bok: HÄR.
Tysk höst av Stig Dagerman: HÄR.

8 kommentarer:

Bokrelaterat sa...

Hej!
Var gärna med i min tävling på bloggen, behöver fler som deltar :)
https://bokrelaterat.blogspot.com/2018/11/tavling.html

Hanneles bokparadis sa...

tack för tips

Znooge sa...

Det låter inte som någon uppiggande läsning direkt...

Mösstanten sa...

Nej lite deprimerande verkar det allt. Dagermans Tysk höst har vi i hyllan. Den är väl inte särskilt upplyftande den heller? Har alltså inte läst den. En av våra många hyllvärmare.

Amanda (Swedish Passport) sa...

Tack för tipset, låter helt klartsom ett viktigt ämne! :)

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, intressant om hur Europa har blivit efter kriget.

Mösstanten, Tysk höst beskriver det meningslösa med krig, förstörelse, de vanliga människors kamp.

Amanda, myckat viktigt ämne.

KajsaLisa sa...

Ett Europa på dekis, den där boken verkar intressant. Efter berlinmurens fall och EU-expantionen vilken trodde det skulle bli så här.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, Göransson gjorde en intressant resa i nutida Europa.