Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 december 2018

Ett barn av Thomas Bernhard

"Varje kväll var Orientexpressen höjdpunkten. Där satt passagerarna alldeles intill de klart upplysta fönstren och åt med silverbestick sin läckra måltid. Under loppet av några sekunder skådade jag in i en värld av lyx. Sedan började jag skaka av sköld och sprang hem." (434)
Självbiografierna : Orsaken, Källaren, Andhämtningen, Kylan, Ett barn (översättning Susanne Widén, Lars W Freij) av Thomas Bernhard är fem delar om hans liv, barndom och uppväxt. Den sista delen Ett barn berättar om tillvaron som barn under uppväxttiden på den tyska sidan. Thomas får börja skolan ett år tidigare, bara fem år gammal. Han har aldrig träffat sin far, moder öser sin ilska över fadern på den lille pojken. Mycket aga, han blir sängvätare, mera straff och förnedring. Hans fläckiga lakan hängs till allmän beskådan, i avskräckande syfte, för att alla ska kunna se vad du är för en! sa hans mor. Hans sängväteri blev värre med tiden. Han skickas långt hemifrån till ett hem för svåruppfostrade barn. Bernhard  besöker stället efter fyrtio år, ingenting hade förändrats. Morfar är viktig person, samlar och skriver böcker.

"I arbetsrummet i Mirtelbauernhäuslhade de inte fått plats utan till största delen måst stuvas undan på vinden. Nu var väggarna i det nya arbetsrummet i Ettendorf fulla. Jag hade inte en aning om att jag hade samlat så mycket ande, sade han, och så mycket andefattigdom med för den delen. Hegel, Kant, Schopenhauer var bekanta namn för mig, och jag tänkte att någonting oerhört måste dölja sig bakom dem. För att inte tala om Schopenhauer, sade min morfar. Allihop bergstoppar, ouppnåeliga. Nu satt han där och rökte sin pipa, och jag sade till mig själv att det i alla fall var bra att jag inte tagit livet av mig, utan hållit ut tills jag fick återförenas med morfar. Vi var på god väg att öppna ett nytt paradis åt oss i Ettendorf" (sid 439)

Så gör jag : konsten att skriva av Bodil Malmsten (Modernista) är en hyllning till läsning, hon delar med sig av sina favoritförfattare bl.a. Thomas Bernhard. Malmsten skriver, att "Thomas Bernhard, den bland mina besläktade som jag ser upp till, inte indelar sina böcker i kapitel, att thomasbernhardböckerna är skrivna som i ett enda andetag, är undantaget som bekräftar regeln. Det finns inga regler, bara undantag." (sid 87)
Flera smakbitar: HÄR.

17 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

tack för smakebitarna!

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Låter som en riktigt hemsk uppväxt.

Monika sa...

Jag har drömt om att åka Orientexpressen ända sedan jag var liten, men måste nog vinna på Lotto innan det blir möjligt :)

Mösstanten sa...

Tack för smakbiten. Jag tänker igen att jag vill läsande här böckerna. Men när? Kanske mitt i sommaren som kontrast till allt det mörka i böckerna?

Znooge sa...

Tack för smakbiten!

Lottens Bokblogg sa...

Tack för smakbitarna. Tror inte jag ens känner igen namnet på honom.

Anettesbokboble sa...

Flott smakebit! Ønsker deg et godt nytt leseår :)

Klimakteriehäxan sa...

Har köpt Malmstens bok. I akt och mening att läsa den ... men än har det inte blivit av ...

Ama de casa sa...

Men fy vilken vidrig uppväxt... Fast det verkar ju ha ordnat sig för honom ändå.

Åsa sa...

Tack för smakbitarna. Gott nytt läsår! :)

Bokdamen sa...

Tack för smakbitarna! Gott Nytt År!

Villa Frejas bokblogg sa...

Låter som en stark läsupplevelse.

Paula sa...

Tack för smakbit, har hört talas om böckerna. Men låter mastigt att ta del av så många böcker om bara en gubbe, även om dom skulle vara bra. GOTT NYTT ÅR

Boklysten sa...

Känner inte till boken. Tack för smakbitarna! Gott Nytt År!

Sara sa...

Det låter som intressant men smått hemsk läsning. Tack för smakbiten!

Thomas C Berrian sa...

Kul att de båda nämns. Har sett dem som besläktade på något sätt, utan att känna till Malmsten såg Bernhard som en favorit.
De hör båda till mina förebilder.

Hanneles bokparadis sa...

Thomas, det var Malmsten som gjorde mig nyfiken på Bernhard, gillar båda.