Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

02 januari 2019

Bränn alla mina brev av Alex Schulman

"Stolpe själv var sannolik världsrekordhållare i bokläsning. Han läste tre böcker om dagen, alla dagar i veckan, oavsett omständigheterna. Alltid i gryningen, när huset sov. Han gick upp klockan fem och när han var färdig med sina tre böcker, i regel kring klockan nio, gick han ner till köket och gjorde en kopp kaffe." (sid 63)
Bränn alla mina brev av Alex Schulman är en vacker och olycklig kärlekshistoria mellan en ung man och en gift kvinna. Schulman har gjort enorm research bland alla brev och dagböcker av sin morfar och mormor, tusentals dokument i Kungliga biblioteket. Han skaffar och läser även alla nästan hundra böcker som morfar Sven Stolpe skrivit. Schulman hittar en röd tråd i hans digna produktion. Mycket har koppling till händelserna sommaren 1932 under vistelsen på Sigtunastiftelsen, där författare med stipendium vistades.

Alex Schulman besöker ställen han har läst om i breven. Han får även tillgång till den unge Olof Lagercrantz dagböcker, bara tjugoett år, olyckligt kär. Mormor Karins far, Hans von Euler-Chelpin, fick Nobelpris i kemi, fast så mycket hade de inte kontakt. Det var väl så med fäder, världen såg annorlunda ut, ändå finns det något tidlöst i Schulmans släktkrönika; otrohet, rädsla, passion. En intressant bladvändare som väcker många tankar.
"Jag tänkte att det här projektet kunde vara en väg till försoning, eller i alla fall förståelse, men han blir alltmer avlägsen, obegriplig. Jag tittar på hans fotografi och mår plötsligt dåligt. Jag har kommit på att ogilla honom som människa." (sid 184)

Glöm mig av Alex Schulman handlar om det komplicerade förhållandet med hans mor; alkohol, försummelse, nyckfullhet. Att moderns far Sven Stolpe skickade sin dotter ensam runt till olika länder redan i tioårs ålder, bidrog till att hon inte mådde så bra som vuxen. Alla krav, kyla.

25 kommentarer:

Mösstanten sa...

Båda de där böckerna vill jag läsa. De har fått så många lovord och verkar så intressanta. Jag hoppas att jag får till det så småningom.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Alex Schulman skriver bra, han har en intressant och även jobbig släkt.

Rak i ryggen sa...

Har varit tveksam till böckerna eftersom de är så hajpade. Men om du gillar dem kanske jag ska provläsa :)

Znooge sa...

Två bra och läsvärda böcker tycker jag.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, tycker du kan börja med Glöm mig.

Znogge, Schulman är mycket läsvärd författare.

Ama de casa sa...

Glöm mig har jag läst och läser gärna den andra också. Alex Schulman skriver bra, även om jag kan ha lite svårt för honom i övrigt.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, Glöm mig är riktigt fin bok om försoning.

Klimakteriehäxan sa...

Jag ogillade Alex S skarpt men har tänkt om. Han skriver jättebra. Ska läsa den här också.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, roligt att höra, inte döma hunden efter håren...

Mrs Calloway sa...

Karin Stolpe skriver i senare brev till O Lagercrantz att hon inte alls var så känslomässigt engagerad som han. och när hon bröt med OL väntade hon redan Sven Stolpes barn. Alex Schulman skriver bra, men berättelsen skevar.snart är släkten slut. Vad ska AS göra sedan?

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, detta är ändå en roman, med otroligt gediget källmaterial, skulle ha varit synd att inte använda det (se länken ovan). Vi behöver nog inte oroa oss för Alex Schulmans skrivinspiration.

Mrs Calloway sa...

Hannele, nu visas Far from the madding crowd i TV3! skynda, skynda!
Thomas Hardy kan du inte missa!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, bra tips men vi har inte tv3....

Yasmine sa...

Låter som intressanta böcker! :)

Hanneles bokparadis sa...

Yasmine, väldigt läsvärda böcker.

Christina Karlsson sa...

Att skickas runt som 10-åring låter inget vidare, men nu blir jag ju nyfiken på varför hon skickades runt i världen - måste kanske ta och läsa den där boken :)
Tack för boktips och god fortsättning på det nya året!

Hanneles bokparadis sa...

Christina, båda böckerna är läsvärda, intressanta.

Anna Christina sa...

Har läst "Glöm mig" men inte "Bränn alla mina brev". Får nog lägga till den i läslustlistan min för jag tyckte mycket om den första. Fast det får bli först nästa år för i år ska här enbart läsas de böcker som redan står i mina bokhyllor.

Veiken sa...

Sven Stolpe var ingen duvunge och av den gamla stammen. Det gick många skrönor om honom enligt min pappa! :)

Annette sa...

Jag älskade verkligen Glöm mig, och måste läsa uppföljaren också.

Hanneles bokparadis sa...

Anna Christina, mycket läsvärd bok.

Veiken, Stolpe var speciell, mycket produktiv.

Annette, bra att ha läst båda böckerna.

Rak i ryggen sa...

Har läst halva nu. Den är riktigt bra!

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, Schulman är bra författare.

Ylva sa...

Jag trodde att jag läst Glöm mig men det har jag nog inte. Jag tar hem den genast!

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, riktigt fin bok om försoning.