Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

10 februari 2019

Den omoraliske av André Gide

"De som sade sig vara våra vänner kom således varje torsdag... Hubert och Louis bläddrade ovarsamt i en del beundransvärt vackra etsningar, tillhörande min fars etsningar, och knycklade till flera. För att bättre kunna lyssna på Léonard hade Mathias lagt sin brinnande cigarr på ett bord av rosenträ. Ett glas curaçao låg utspilld på mattan. Albert hade oblygt sträckt ut sig på en soffa och sölade tyget med sina smutsiga skodon... jag ville köra ut dem. Möbler, överdrag, etsningar, allt förlorade vid första fläck allt värde för mig" (sid 102)
Den omoraliske (1902 L'Immoraliste, översättning Harald Heyman) av André Gide är huvudpersonen  Michels berättelse för sina tre vänner. Han har gift sig med Marceline, som hans far har valt åt honom, de är på bröllopsresa i Biskra i Algeriet. Han är väldigt sjuk och nära att dö i tuberkulos men tillfrisknar. Hustrun har vårdat honom och han börjar vara ute och röra på sig. En av Michels omoraliska handlingar var att han solbadade naken, sådant gjorde man inte för hundra år sedan.

"Åsynen av några arbetares sköna, av solen brynta och liksom genomsyrade hud, som de blottade där de halvt avklädda gick i sitt arbete ute på fälten, lockade mig att låta solen bryna mig på samma sätt. En morgon klädde jag av mig och tittade på min kropp.(sid 64)

Frun Marceline blir gravid, hon är sjuk nu, smittad av tuberkulos när hon vårdade honom. De reser mycket, återvänder till Normandie i Frankrike och bosätter sig på den lantegendom som tillhört hans mor. Han har haft sin professorsbefattning i Paris, men nu känner Michel sig som en främling. Han tycker att livet är oändligt värdefullt för honom efter tillfrisknandet. Han börjar i stället umgås med halvkriminella män och ägnar sig åt tjuvskytte på sina egna ägor.

"Min egen hederlighet är mig alldeles tillfyllest. Jag avskyr hederligt folk. Om jag ingenting har att frukta av dem, så har de heller ingenting att lära mig. Och de har för resten ingenting att lära mig. Och de har för resten ingenting att säga... Hederliga schweiziska folk! Att må väl betyder ingenting för det... utan skuld, utan historia, utan litteratur, utan konst som det är, likt en kraftig rosenstam utan vare sig törnen eller blommor... " (sid 139)
Flera smakbitar: HÄR.

23 kommentarer:

Mösstanten sa...

Av Andre Gide har jag bara läst en bok - Pastoralsymfonin och blev besviken. Men jag borde nog läsa något mer.

Monika sa...

Känner igen författaren, men har faktiskt ingen aning om varför.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, den har jag i min bokhylla, tror jag.

Monika, en Nobelpristagare.

Villa Frejas bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Jag har inte läst denna.

Lottens Bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Kände inte till den boken innan.

Hanneles bokparadis sa...

Freja, en hundra år gammal bok.

Lotten, det var för länge sedan han fick Nobelpriset.

Ama de casa sa...

Har nollkoll på den författaren. Den ende Nobelpristagaren jag har full koll på det är Anders. Fast han fick fredspriset... :-)

znogge sa...

Den är bekant men har onekligen några år på nacken!

Hanneles bokparadis sa...

Ama, de är väldigt många att ha koll på :)

Znogge, bara hundra år gammal bok!

Boklysten sa...

Har inte läst något av den författaren. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, intressant med en klassiker ibland.

Paula Merio sa...

Hej, känner inte till författaren men det lät som en väl underbyggd roman. Och det var roligt med solbrynta herrar. Att bryna sig i solen, hihi. Tack för smakbit och trevlig söndag!

Hanneles bokparadis sa...

Paula, solbruna herrar var mycket sällsynt syn för 100 år sedan...

Åsa sa...

Tack för smakbiten! En okänd bok och författare för mig.

Mrs Calloway sa...

jag läste hans Pastoralsymfonien i unga år. antagligen lånad från morfars hylla. han hann åtminstone få Nobelpriset innan han dog. tack för smakebiten

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, det finns ganska många Nobelpristagare.

Mrs Calloway, intressant gammal bok, som getts ut igen för några år sedan, min gamla fick jag sprätta upp.

Bokdamen sa...

Tack för smakbiten! Känner till författarnamnet men inte läst något.

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, kul att plocka fram en gammal klassiker ibland.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Har varken hört talas om författaren eller boken.

Bokdivisionen sa...

Verkar ändå vara en rätt lättläst bok för sin kategori!

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, kanske ingen författare man slänger sig över.

Bokdivisionen, på sätt och vis.

Marie Eggimann sa...

Tack för smakebiten.

Hanneles bokparadis sa...

Marie, var så god.