Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

15 februari 2019

Noveller av Alfhild Agrell

"Riktiga jättar till brödkorgar, på vilka var upplagda: hårt bröd, framugnsbröd, tunnbröd, limpa, vörtbröd och jästkakor, stod på brickor färdiga att kringbjudas. "Smörtårtan", middagens förnämsta rätt, kockmors stolthet och nämndemansmord fröjd, stod för sig själv på ett bord. "Den hade lyckets alldeles obegripligt." Över fem kvarter i fyrkant, var den två tum vidare än någon dittills i byn åstadkommen tårta, och sviskonfyllningen var så stadig, att den höll att gå på." (sid 29)
Noveller av Alfhild Agrell med efterord av Ebba Witt-Brattström är nyutgiven i år. Alfhild Agrell (1849 1923) var kompis med bland andra Victoria Benedictsson och Anne Charlotte Leffler, de lyfte fram jämställdhetsfrågan i litteraturen under 1880-talet.
Jag har valt En storbegravning  som berättar om storbondens begravning, en storbegravning, som ännu ingen hört maken till. Alla är rädda för honom fortfarande fast han ligger där död. Ett stort kalas med mycket mat och dryck. De långväga gästerna får plocka på sig även mat till sina stora matsäcksknyten för hemfärd.

Novell IV hos Ugglan:
29. Läs en novell där någon har dött - En storbegravning av Alfhild Agrell.

8 kommentarer:

Znogge sa...

Vissa begravningar skulle vara ståtliga tillställningar...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, viktigt att visa hur mäktig och rik man var, nu är det väl mer stillsamt...

Mösstanten sa...

De novellerna vill jag läsa. Det är bra att det kommer ut litteratur från de här kvinnorna som har puttats ut åt sidan.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, visst är det toppen att de lyfts fram nu.

Ugglanoboken sa...

Agrell skulle jag vilja läsa!

Hanneles bokparadis sa...

Helena, här finns många bra noveller!

Lyrans Noblesser sa...

Får kolla efter den här novellsamlingen på bibblan :)

Hanneles bokparadis sa...

Lyran, bra att kvinnor lyfts fram från äldre tider.