Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

08 mars 2019

släng inte gamla omslag

En bloggare städar och tänker slänga omslagen. Det finns ju ofta intressant information om författaren, tidigare verk och annat. Vissa omslag är rena konstverk. Det finns inget tråkigare än böcker UTAN omslag... Min mor städade och slängde omslagen, det ångrar hon nu. Var rädd om omslagen till böcker, för om man skulle exempelvis sälja sina äldre böcker, sjunker både värdet och utseendet, rejält.

37 kommentarer:

Ingerun sa...

Böcker utan omslag kan också vara roliga tycker jag, men jag skulle aldrig slänga omslag. Däremot köper jag böcker utan omslag utan tvekan.

Hannele på Hisingen sa...

Ingerun, har jag ett val så köper jag alltid en begagnad bok med omslag.

Mrs Calloway sa...

jag slänger inte ens trasiga omslag.
någon gång har jag beställt nytt om omslaget varit skadat redan ifrån början

Hanneles bokparadis sa...

Mrs C, håller med dej, trasiga omslag är bättre än inga omslag alls.

MalinC sa...

Ett tag fick jag för mig att jag skulle släng omslagen och få en snyggare bokhylla. Urfånigt! Ångrade mig så!! Numera läser jag nästan bara pocket och där har man ju inte det valet.

Anonym sa...

jag slänger en del omslag, av samma skäl som hon. Böckerna är helt enkelt snyggare utan!

Hannele på Hisingen sa...

Malin C, ja, pocket har ju sina vackra omslag alltid kvar :)

Helena Milton, jag har ytterst sällan sett en bok som skulle vara vackrare utan omslag. Omslag ger en speciell känsla.

ewa sa...

Jag blev så glad när maken plockade bort omslagen från Strindbergs nationalutgåva. Genast så fick bokhyllan ett mer spännande uttryck!

Annars håller jag med, jag behåller omslagen på mina böcker. För att de skyddar, är bra bokmärken, ger information om författare och innehåll och att de oftast är finare än själva boken!

Hanneles bokparadis sa...

Ewa, jag ryser när du berättar det... Hoppas ni inte slängde omslagen? Andrahandsvärde på böcker är lågt, ännu sämre utan omslag. Bra att ni inte slänger allt ;)

ewa sa...

Åh, nej här slängs inget ;) De är instoppade i böckerna. Vi brukar "hota" barnen om att de får ärva alla böcker... (Har bara en läsare av tre) och då får man se till att det finns ett andrahands värde = )
Jag såg sen att du har just strindberg på bilden längst upp och att det är lika som våra, att färgen på omslagen inte håller för åldern, ja eller att de åldras olika.
Trevlig helg!

Hanneles bokparadis sa...

Ewa, bra, för jag ryser när jag ser dessa tråkiga böcker utan omslag... Klart att böckerna åldras, många har förvarat dem fuktigt. Våra barn är oroliga, vad de ska göra med alla mina böcker :)

Anonym sa...

Jag plastar in omslagen, om jag tycker de är värda besväret. Annars slänger jag dem. De går sönder om jag har kvar dem, och då är det inte så roligt med boken längre. Varför trycks egentligen böcker med lösa omslag? Det går väl lika bra att trycka bilden direkt på pärmen, det finns ju sådana böcker också.

Hannele på Hisingen sa...

Anonym, ibland tycker jag att om det är plast som innehåller lim, så är det inte så bra... med åren blir det bara gult och fult. Ibland plockar jag bort omslagen under läsning.

Anonym sa...

Självhäftande bokplast använder jag. Jag började för fem-sex år sedan, så jag vet inte vad som händer på sikt. Men är det inte sådan biblioteken använder - deras böcker gulnar väl inte?

Ta bort omslaget medan man läser - ja men då blir det liksom en bok man läser och en annan, främmande, man har i hyllan efteråt.

Hanneles bokparadis sa...

Anonym, gulnande böcker är inte så farligt, själv skulle jag inte platsa in mina böcker.

Mösstanten sa...

Jag slänger inte omslag. De säger en del om boken. Jag hittade Regnspiran av Sara Lidman på bokbytardisken. Omslaget var trasigt men jag tejpade ihop det.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, även trasiga omslag är bättre än inget omslag.

Rämmengården sa...

Jag behåller också omslagen om inte de är helt förstörda.

Hanneles bokparadis sa...

Rämmengården, förstörda gamla vackra omslag försöker jag laga, förhöjer känslan av innehållet.

wiolettan sa...

Aha, bra tips där. Jag tog bort en mängd omslag ifrån äldre böcker för att de var så slitna och fula, tyckte jag. Men, jag sparade dom i en bunt och la dom bakom böckerna i bokhyllan. Kanske ska öppna bunten och sorterna in dom på rätt plats, alltså rätt bok, igen. Det där gjorde jag för över 10 år sedan.

Ama de casa sa...

Jag behåller inte ens böckerna... Har liksom ingen plats för dom så dom får gå vidare till andra när jag har läst ut dom :-)

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, allt behöver inte vara perfekt... toppen att du har dem kvar!

Ama, vissa böcker har jag svårt att skiljas ifrån.

Znogge sa...

Jag låter alltid omslagen sitta kvar.

Christina Karlsson sa...

Omslag är ofta trevliga och precis som du skriver innehåller intressant info. Klart att de ska sparas.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, bokhyllan blir mer intressant med omslagen.

Christina Karlsson, boken minskar värde utan omslag.

Ett mystiskt bibliotek sa...

Här slängs ALDRIG några omslag! Nästan så att hjärtat stannade lite när jag tänkte på det. ;) Älskar omslag men jag älskar också antika böcker som är inbundna i skinn men som också kan ha omslaget inuti när man öppnar. Jag är en riktig boknörd när det gäller omslag och vackra böcker! :D

Hanneles bokparadis sa...

Josefin, allra vackrast är just variationen, en levande bokhylla ❤️

Lisbet sa...

Jag förstår inte hur bloggaren tänker då hen slänger omslagen, då är det väl lika bra att skänka bort hela böckerna om hen inte längre vill ha dem.
Jag har böcker som jag älskar endast för utseendets skull, såna som jag borde få bort för att få mera utrymme för annat. Men icke ännu. :)

Hanneles bokparadis sa...

Lisbet, vissa vill ha minimalistiskt, färgsorterat... själv föredrar jag en levande bokhylla.

Rak i ryggen sa...

Vilken debatt! Jag slänger nog fula och trasiga omslag. Men nyligen köpte jag "Ett barn blir till" från 1968 där skyddsomslagets framsida var halvt avriven, och då blev jag tveksam. Är 75% skyddsomslag bättre än inget?

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, jag har tejpat såna omslag, just i den boken är det väldigt vackert omslag, det vill man ju se!

Rak i ryggen sa...

Hannele, halva framsidan är borta. Finns inte mer. Vad är moraliskt rätt då?

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, då skulle jag kippa den snyggaste biten till typ bokmärke - ifall där finns något snyggt/intressant att läsa/titta på.

Yasmine sa...

Har aldrig tänkt på det så, tack att du berättar det!

Hanneles bokparadis sa...

Yasmine, det finns både ekonomiskt och estetiskt värde i gamla vackra omslag.

Veiken sa...

Självklart ska omslagen sitta kvar. Dom skyddar ju boken. Ibland ser omslagen så slitna ut att det blir bäst att göra sig av med dom!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, vackra slitna omslag ska man inte slänga!