Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

28 maj 2019

ny bok om trolldom och magiskt tänkande


En förtrollad värld : Förmoderna föreställningar och bohuslänska trolldomsprocesser 1669-1672 av Göran Malmstedt berättar om tillvaron som kunde rymma övernaturliga fenomen som änglar, spöken, troll och olika naturväsen som älvor och skogsrån. Men den främsta övernaturliga makten hörde till Gud, som kunde ingripa och varna de syndfulla och straffa de som trotsade hans vilja. Läs mera: HÄR.

En gudomlig date med: Kulturkollo.

12 kommentarer:

Joelinda sa...

Spännande vilken annorlunda verklighet de levde i!

Hanneles bokparadis sa...

Joelinda, verkligen! En del av gammalt tänkande och tro verkar finnas kvar i Nordirland.

Kerstins bokblandning sa...

Säkert en mycket intressant bok

Hanneles bokparadis sa...

Kerstin, intressant att se hur tänkandet och seder förändras.

znogge sa...

Spännande och vilken tid!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, inte tänker man att det var så i Sverige!

Paula i pörtet sa...

Trolldom och magi, en spännande värld, men jag föredrar att läsa om det i mindre portioner, som extra krydda i historiska romaner...
Vet du, måste berätta, igår kväll tittade jag på söta "Dora i telefonen" på Lammholm. Hon pratade med någon när hon gick ute på ängen om snäsar. Jag förstod inte vad hon menade så jag ställde frågan i en fb-grupp för finlandssvenskar som jag är med i. Det är alltså så man torkade höet på förut, på störar, eller snäsar som sade...
Nåväl, fick ett svar från en person som i sin ungdom känt Dora och blivit upplärd av henne att odla grönsaker! Världen är bra liten, lyssnade om hon ännu levde, men hon dog i våras, över nittio år gammal.

Hanneles bokparadis sa...

Paula, jag tycker också det är intressant att lära sig nya ord, jag förstod nästan allt Dora sa, jag är inte finlandssvensk, utan riktig finne :)

Yasmine sa...

Låter spännande! :D

Hanneles bokparadis sa...

Yasmine, saker vi har trott på, kanske fortfarande :)

Veiken sa...

Tro och övertro var ju vanligt förr. Det och religionen höll folk i schack. Hemskt!.

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, visst var det hemskt.