Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

27 maj 2019

Onkel Toms stuga

Onkel Toms stuga (1852) av Harriet Beecher Stowe är tuff läsning om hur illa människor har behandlats. Obegripligt hur människor har tänkt; "alla människor är lika värda" stämde inte. Boken handlar om slaveriet i USA sett ur slavarnas perspektiv och bidrog till att slaveriet avskaffades 1865 efter amerikanska inbördeskriget. Den är översatt till 60 språk, bara bibeln har getts ut i flera exemplar. Det är så svårt att förstå hur man har tänkt förr, kanske fortfarande nånstans.
 
Onkel Tom är en respekterad trotjänare på gården, han sätter sin ägare främst, trots att han blir dåligt behandlad av den nya ägaren. Ägaren har skulder och för att rädda sin egendom, så säljer han Tom. För slavar är det inte lätt att svara var de är födda: "Jag är inte född, envisades Topsy, och jag har aldrig haft någon far eller mor. Jag är uppfödd hos en slavhandlare tillsammans med en massa andra." (sid 104)

Ibland kan man bli friköpt, men då gäller det att ägaren inte dör. Att gifta sig med den man vill är helt uteslutet. Att rymma över gränsen till Kanada är oerhört svårt, de religiösa hjälper ibland, men risken att åka fast är stor. Det finns länder idag där människor lever utan frihet.

   "Hans sjukdom var icke värre, än att han några veckor senare kunde lämna det goda härbärget, frisk och sund. Då var också hans sinne så förändrat efter den goda kvinnans omvårdnad, att han beslöt att upphöra med slavjakten. Han slog sig ner som nybyggare i en avlägsen trakt och hela sitt liv mindes han med aktning och tacksamhet kväkarna." (sid 97)

9 kommentarer:

Sara sa...

Jag har inte läst den sedan jag var barn men nu blev jag sugen på en omläsning. Tack för påminnelsen!

Hanneles bokparadis sa...

Sara, jag hade glömt mycket, sett filmatiseringen, tror jag.

Klimakteriehäxan sa...

Du har ett "kanske" där i början som du tyvärr kan stryka ...

Hanneles bokparadis sa...

KLimakteriehäxan, tyvärr, världen är inte perfekt...

wiolettan sa...

Den boken berörde mig mycket då jag läste den.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, mycket stark bok om den tidens verklighet för många.

Joelinda sa...

Bra bok och väldigt fin omslag på din utgåva! Det är ruskigt att det inte ligger SÅ långt bak i tiden, att man behandlade människor så här omänskligt i såväl USA som i många andra stater. Fasansfullt.

Carolina sa...

Intressant läsning!

Hanneles bokparadis sa...

Joelinda, Onkel Tom har getts ut i många upplagor, vackert med gamla omslag.

Carolina, intressant och ledsamt läsning.