Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

02 juni 2019

Amulett av Roberto Bolaño

"Den kvällen blev jag vän med honom, trots åldersskillnaden. Trots alla skillnader! Det var jag som några månader senare berättade för honom vem Ezra Pound var, vem William Carlos Williams var, vem T.S. Eliot var. En gång var sjuk och full släpade jag hem honom på min magra rygg, och jag blev vän med hans mamma och hans pappa och hans trevliga syster, de var trevliga hela familjen." (sid 42)
Amulett (översatt av Lena E Heyman) av den chilenske Roberto Bolaño (1953-2003) som "under sin livstid skapade en romanvärld med helt egna lagar, där motståndet mot övergrepp och politiskt våld utgör själva bränslet i prosan. Inte minst har han bidragit till världslitteraturen med en egen fasaväckande geografi i staden Santa Teresa, verklighetens Ciudad de Juarez precis på gränsen till Texas". Amulett som ett smycke, ett skimrande stycke prosa som vävs kring Latinamerikas folk och historia: det som är bokens sanna amulett.

Poeten Auxilio Lacouture, den mexikanska poesins moder (the mother of Mexican poetry), gör ströjobb på universitetet och hjälper professorer för att få vara nära poeter. Hon gömmer på en toalett på den filosofiska och litterära institutionen i ett av Mexiko Citys universitet, som ockuperas av armén. Hon sitter där i tolv dagar 1968 och minns sitt liv i en medvetandeström som går mellan dröm och vaka. Väldigt många poeter och författare nämns, både chilenska och andra västerländska. Det finns en framtidsscenario i boken:

   "Vladimir Majakovskij kommer att vara på modet igen omkring år 2050. James Joyce återföds i en liten kinesisk pojke år 2124. Thomas Mann tar gestalt i en ecuadoriansk farmaceut år 2101.
Marcel Poust faller i förtvivlad och långvarig glömska från och med 2033. Estra Pound försvinner från en del bibliotek år 2089. Vachel Lindsay blir en poet läst av massorna år 2101.
    César Vallejo kommer att läsas i tunnlarna år 2045. Luis Borges kommer att läsas i tunnlarna år 2045. VIcente Huidobro kommer att läsas av massorna år 2045.
    Virginia Woolf kommer att reinkarneras i en argentinska, en berättare, år 2076. Louis-Ferdinand Céline träder in i purgatorium år 2094. Paul Éluard kommer att läsas av massorna år 2101.
   Själavandring. Poesin kommer inte att försvinna." (sid 165)
bernur har också läst: HÄR
Flera smakbitar: HÄR.

24 kommentarer:

Mösstanten sa...

Verkar intressant men man har kanske mest glädje av den här boken om man känner till alla författarna. Annars har jag läst Bolanos 2666.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, eftersom boken berättar om den mexikanska poesins moder så får man mer behållning, om man känner till i alla fall några av författarna, men många av de latinamerikanska är helt obekanta för mig.

Marie i Skrifvarstugan sa...

Blir lite nyfiken på boken. Får nog bli en kommande....
Ha en fin söndag !

Hanneles bokparadis sa...

Marie, en intressant bok, ha en bra dag.

Monika sa...

Är lite nyfiken på Roberto Bolaño, men det får nog bli en annan bok i så fall. Tack för smakbiten!

Lottens Bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Kände varken till författare eller bok innan.

Robert W sa...

Har varken hört talas om boken eller författaren. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Monika, Roberto Bolaño har skrivit annan sorts böcker också som blivit översatta.

Lotten, världen är full av böcker man inte känner till.

Robert W, Bolaño är ny bekantskap för mig med.

Villa Frejas bokblogg sa...

Har inte hört talas om boken. Tack för smakbiten.

Ama de casa sa...

Tack för smakbitarna och ha en trevlig söndag! :-)

Hanneles bokparadis sa...

Freja, var så god.

Ama, önskar dig detsamma :)

Ett mystiskt bibliotek sa...

Vilka fina smakbitar, tack för dem! Jag blir riktigt nyfiken på den här, den är helt ny för mig. Trevlig söndag! :)

Hanneles bokparadis sa...

Josefin, ny för mig med, vi läste denna i bokcirkeln,
ha trevlig dag!

Åsa sa...

Okänd bok och författare för mig. Tack för smakbitarna!

Paula sa...

Jag är inte tillräckligt litterärt bevandrad för att ha behållning för en bok som denna, dessvärre. Men det är bra när man inser sina begränsningar. Tack för smakbit och ha en skön söndag, den första sommarsöndagen!

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, okänd för mig med till ganska nyligen.

Paula, omöjligt att ha behållning av alla böcker; om man visste och kunde allt - så skulle man kunna sluta med allt... eller fortsätta att förkovra sig.

Bokdamen sa...

Kände inte till den här boken. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, kanske inte med på listorna mest lästa.

Sara Pepparkaka sa...

En helt ny bok för mig, du har alltid spännande och lite udda smakbitar!

Sara sa...

Jag har aldrig läst något av honom men jag har länge varit nyfiken. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Sara Pepparkaka, intressant att hitta nya bra författare.

Sara, jag är nyfiken på hans 2666.

Mrs Calloway sa...

tack för tips!

Mrs Calloway sa...

tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, var så god!