Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

25 juni 2019

Blomman av Suzanne Brøgger

"Och förhållandena gjorde inte förhållandet lättare. För honom var "jämlikhet" detsamma som matriarkat. Åh, hade det inte bara varit kvinnoår så hade han mått mycket bättre. Jag gruvade mig varje dag när han öppnade tidningen för att ännu en bit av hans självförtroende skulle ryka. Han sa att han höll på att kräkas av hela den här debatten om kvinnor och män. Han hade då aldrig haft problem av det slaget." (sid 17)
Blomman (1975) av Suzanne Brøgger berättar om en kvinna som bara vill ge en blomma till mannen, som ett sätt att kommunicera, vara generös. Men kvinnan blir mer och mer osäker; vad skulle hans kollegor tycka, hans vänner, grannar... Hon glömmer pengarna, springer tillbaka, är sen, måste ta taxi, hittar inte... "En inre kamp mellan egna ideal och samhällets förväntningar",förhållandena en novell som inte har åldrats.


Novell IV hos Ugglan:
2. Läs en novell med en krydda/ört i titeln, eller något ditåt.

2 kommentarer:

Paula sa...

Många år sedan jag läste Brögger. Men gillade henne då. Förstår inte hur du hinner med alla böcker du skriver om. Gör du inget annat, ler...
Jag får nästan panik då jag inte h unnit läsa alls i midsommarhelgen. Ändå är ju umgänge med nära och kära nummer ett om jag får välja, sen långt efter kommer läsning. Däremot väljer jag böcker framför att sitta timtals och snacka med grannarna eller gå på ointressanta möten eller....

Hanneles bokparadis sa...

Paula, denna är bara en kort novell... jag har haft det bra med mina nära och kära på midsommarn ❤️