"Skakad av ett främlingskap som hotade själva hans vetskap om sin egen identitet, alltså den han aldrig tänkt på, och därför aldrig förut vid sin späda år upplevt som något annat än naturligt, det vill säga inte över huvud taget känt, drevs han ut i natten ur den varma sängen och herrgården, ut genom den halvhjärtat omskötta parken på baksidan och hela vägen in i mörka skogen, på jakt efter det torp han fötts i." (sid 160)
Eldungen : en herrgårdsroman (2019) av Torbjörn Elensky berättar om Per som växer upp på Gummériska herrgården i Värmland mitten av 1800-talet med patrons barn och undervisas av pastorn. Patron drömmer om sin ångmaskin från England, och hans hustru, patronessan, vill skapa musik på klavikordet i salongen, hon är ensam med sina tankar och drömmar.
Per föds under snöstorm i det lilla torpet, dödfödd men väcks till liv av en kringvandrande knalle och blir därmed speciell och viktig för moder, som redan har tolv ungar i den lilla stugan. Att göra flera ungar är det enda nöje de fattiga har. Per är sex år när byns patron råkar gå förbi stugan och se hur den lille magra pojken blir misshandlad av sina föräldrar. Han får följa med patronen till herrgården, prästen är motsträvig. Patronen gör en överenskommelse med föräldrarna att han får utbildning tillsammans med patronen Gummérus egna barn av den motvilliga pastorn. Skolan är inte allmän. Patronen tror starkt på att utbildning kan förändra människan. Men gårdsfolket tror mer på att var och en ska stanna vid sin läst, de är stolta över sitt arbete och tänker inte passa upp en torparunge. Snarare än att pojken lyftes så sänkte det herrskapet.
Per får studera i herrgårdens bibliotek med patronens två barn, men får sova i sitt lilla rum på vinden och äta i köket, han tillhör en annan värld. Per hittar pastorns Svartkonstbok, tar med sig och studerar den i sin ensamheten. Den handskrivna boken med alla dess hemligheter ska visa hans väg till rikedom.
"En luthersk präst kan inte ha en vidskeplig svartkonstbok gömd i sin
prästgård. Det var inte studier som ankom en kyrkans man. Om det kom ut
skulle folket på orten döma honom, och kyrkokapitlet, biskopen,
ärkebiskopen, Kung. Maj:t och vem vet om det inte skulle bli rättssak av
det." (sid 225)
En välskriven intressant och tankeväckande utvecklingsroman om en pojke som växer från en liten skrämd misshandlad pojke till ung herreman. Men vem är han? Var hans liv en saga? Var hör ha hemma? Vad vill han? "Vad är glädjen med att bevara sitt sunda förnuft om priset för det är att leva i lögn?" (sid 193)
Boken har inslag av främlingskap, social status, grekisk filosofi, bildning, historia, språk, musik, teknik, tidig svensk industrialisering, magi, trollkonst.
6 kommentarer:
Nu blir jag intresserad. Den boken får komma in i min villäsalista.
Mösstanten, jag tror du skulle gilla denna, väldigt läsvärd.
Den måste jag läsa! Tack för tipset.
Znogge, riktigt fin bok, väckte många tankar.
Helt klart en bok att lägga till listan, tack för det :)
tant, en riktigt tankeväckande bok.
Skicka en kommentar