Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

24 december 2019

Åbo påbjuder julfrid på julafton kl 10:55 i SVT2

På julafton kl 10:55 i SVT2 kungör Åbo julfred, Kalle Anka kan man strunta i... numera den enda stad i Norden som bevarat denna tradition som härstammar från 1200-talet. Direktsändning från Åbo, önskar alla en fin jul.

16 kommentarer:

Anna/notonmusic sa...

Egentligen märkligt att inte fler anammar en sån julhälsning. Det är ju vad de flesta ändå vill att julen ska handla om. Ha en fin jul Hannele med dina små söta tomtar!

Hannele på Hisingen sa...

Anna, tack! Även om våra barn inte gillade när jag "tvingade" dem varje jul titta på julhälsningen från min födelsestad, så har de som vuxna fortsatt med denna fina tradition ♥

znogge sa...

Så trevligt att traditionen finns kvar. Det är synd när sådant försvinner...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, än finns denna tradition kvar i Finland :)

Mrs Calloway sa...

jag ska anhålla om tillstånd att titta på det programmet imorgon! god jul, Hannele!

Musikanta sa...

Det har INTE försvunnit! Här i Söderköping proklameras varje år julfrid på julafton utomhus på Skönbergagatan, vår storgata. En lärare (numera pensionär) läster dikt och en rektor blåser trumpet. De började för några år sen - då kom det 11 personer. Idag läste jag i tidningen att det kom över 300 personer. Kul!
Julkram från Ingrid.

Hannele på Hisingen sa...

Mrs Calloway, lite nya gamla traditioner får man införa :)

Musikanta, helt underbart!
kram

Freja sa...

Vilken fin tradition, den skulle nog behövas på fler ställen! God jul!

Hannele sa...

Freja, god jul!

BP sa...

Önskar dig också en riktigt God Jul! Är glad du kan följa kungörelsen av julen från din hemstad. Har faktiskt inte den blekaste vad det handlar om, men om jag kommer ihåg, så tittar jag.

Hanneles bokparadis sa...

BP, inte lätt att ha koll på åttahundra år gamla seder, god jul! ❤️

Leena Laurila sa...

Sedan 1996 kallar sig Åbo Finlands julstad. Åtminstone julfridstraditionen berättigar benämningen mycket väl. Överallt i landet följer folket sändningen på TV. Julen börjar i många hem från denna stund. God Jul Hannele!

Hanneles bokparadis sa...

Leena, många kallar Åbo för Finlands julstad, jag har inte varit där under december på femtio år... men vi har som tradition att titta när Åbo kungör julfred varje julafton i tv, det har blivit vår tradition för familjen i Göteborg. Julen börjar då! God jul!

Znogge sa...

God Jul 2019!

Ama de casa sa...

Julfred och julfrid går hand i hand.

Ha en riktigt fin julafton och en GOD JUL! :-)
Kram

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, önskar dig en riktigt fin jul!

Ama, straffen var hårdare förr om man var dum under juldagar, god jul! ❤️