Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

01 mars 2020

Biblioteket : berättelsen om en brand, en stad och kärleken till böcker

"Min familj var en riktig biblioteksfamilj. Vi var helt klart en läsande familj, men vi var mer för att låna böcker från biblioteket än att ha bokhyllor fulla av böcker hemma. Mina föräldrar värdesatte böcker, men de växte upp under Den stora depressionen, väl medvetna om att pengar kunde komma och gå, och de hade lärt sig i livets hårda skola att man inte skulle köpa sådant man kunde låna. På grund av denna torftighet, eller kanske oberoende av den, ansåg de också att man läste en bok för läsupplevelsens skull. Poängen var inte att ha ett ting som skulle huseras och vårdas för alltid, en minnessak över tillfället då den införskaffades. Att läsa en bok var en resa. Några souvenirer behövdes inte." (sid 17)
Biblioteket : berättelsen om en brand, en stad och kärleken till böcker (2020) av Susan Orlean är hisnande sann berättelse om den största biblioteksbranden i USA:s historia, med en halv miljon förstörda böcker.

En vårdag 1986 börjar en tunn, genomskinlig rök sprida sig i nordöstra bokmagasinet i Los Angeles centralbibliotek. Branden utvecklar sig snabbt till  Trettio år senare försöker journalisten Susan Orlean lösa frågan om vem som startade branden. Hon finner sig snart djupt nedsänkt i bibliotekets historia: från det sena 1800-talets excentriska bibliotekschefer till den misslyckade skådespelaren som häktades som misstänkt för branden. En kärleksförklaring till boken men också en berättelse om staden Los Angeles, lika soldränkt som hård. Och i dess centrum: Biblioteket.

Framåt kvällen kom hundratals frivilliga  till biblioteket för att hjälpa till utan att veta vad de egentligen kunde göra. De böcker som överlevde elden låg i högar där de hade fallit ned eller stod fastklämda med sina blöta omslag klistrade mot varandra på hyllorna.
"Om böckerna möglade skulle de inte gå att rädda. Det innebar att personalen skulle behöva packa ned, flytta och hitta något kallt ställe att förvara sjuhundra tusen skadade böcker innan de började mögla. Blöta böcker kunde inte bara köras till en lagerlokal heller, på grund av mögel. 

Några år tidigare hade Bonaventure Hotel, som låg i närheten av biblioteket, erbjudit dig att göra plats i restaurangens frysrum om en sällsynt bok blev blöt och behövde frysas tills en konservator kunde ta hand om den. Med de hade inte plats för sjuhundra tusen fuktiga böcker." (sid 50)

Före detta popcornsdistributör var expert på att frystorka och hade inget emot att rädda genom att frystorka böcker tillsammans med ärtor och morötter från sitt trädgårdsland. Fiskförädlingsfabriker röjde plats åt böckerna. IBM gav sina anställda ledigt för att hjälpa till.
Flera smakbitar: HÄR.

27 kommentarer:

Monika sa...

Ett hem utan böcker skulle kännas väldigt... skumt. Tomt och naket och tråkigt :)

Hanneles bokparadis sa...

Monika, det tycker inte mäklare :)

Mösstanten sa...

Men så intressant, särskilt för mig som bor i en stad där biblioteket har brunnit.

Znogge sa...

Ett hem utan böcker vore väldigt tomt men numera lånar jag mest. Har inget behov att köpa så många.

Ama de casa sa...

Såg att det är "Krama en bibliotekarie-dagen" idag. Tänk på det ifall du går på bibblan idag. Fast det kanske är stängt på söndagar? Men du har ju typ ett eget bibliotek hemma, så det kan ju bli en kramdag på hemmaplan :-)

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en sann och väldigt intressant historia.

Znogge, det ena utesluter inte det andra.

Ama, det visste jag inte... Stadsbiblioteket är öppet på söndagar, men lyckat att ha ett eget :)

Hanna sa...

Verkar läsvärd och tänkvärd för oss bokälskare.

astridterese sa...

For en fantastisk historie, den har jeg virkelig lyst til å lese. Takk for tips :-)
Jeg er nok også der at jeg gjerne vil ha bøker hjemme. Jeg låner masse på biblioteket. Men noen bøker er jeg også nødt til å eie :-)
Ha en riktig fin søndag!

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, helt underbar bok på sitt sätt, annorlunda, en lär sig att om hur moderna bibliotek fungerar och används, till mycket.

AstridTerese, hems historia om branden, intressant om hur det fungerar nu på ett bra bibliotek, hjäl till stadens invånare på olika sätt.

Åsa sa...

Tack för smakbiten! Låter hemskt med böcker som brinner. Hoppas man aldrig kommer på tanken att spara in på bibliotekens existens. Men man kan ju aldrig vara säker.

Mrs Calloway sa...

en boken lägger jag till min oändliga TBR - lista. men i dessa tider får en ju nöja sig med att armbåga en bibliotekarie

Lottens Bokblogg sa...

Låter som en intressant bok. Jag växte upp i ett hem med stora mängder böcker, men dessutom lånade vi ofta på bibliotek!

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, fem bibliotek hotades i Göteborg i höstas, protester, de får leva kvar.

Mrs Calloway, en läsvärd bok på många sätt.

Lotten, mina föräldrar hann inte läsa så mycket, och direkta bokhyllor hade vi inte. Bra att göra både och, alla böcker vill man nog inte äga.

Bokdamen sa...

Intressant. En del igenkänning där med uppväxten. En del böcker i bokhyllor i uppväxten, men inte så väldans mycket. Var jämt och ständigt på bibliotek, och det är jag ju nu med, i jobbet ;)

Paula sa...

Det var många böcker som gick upp i rök! Jag har precis samma åsikt om böcker som det står i första kapitlet. Att äga böcker tycker inte jag är ett självändamål, det är mest av känslomässiga skäl jag har kvar några familjeklenoder. Tack för smakbitar, förstår att boken har så mycket annat att berätta än bara om biblioteket.
Trevlig söndag

tanthuset.blogg.se sa...

Verkligen en intressant smakbit, tack så mycket!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, jag har nära till biblioteket och lånar gärna.

Paula, väldigt intressant läsvärd bok, om böcker och bibliotek.

Tant, en riktigt bladvändare för oss som gillar böcker och bibliotek ❤️

Mia Eggimann sa...

Tack för en intressant smakbit

Robert W sa...

Jag kan förstå tanken att man inte ska använda pengar till att köpa böcker, om det finns risk att pengarna kommer att tryta och man ändå kan låna böckerna. Fast själv har jag allt köpt böcker, även när jag egentligen inte har haft råd. Tack för smakbiten!

Cinnamon sa...

Tack för smakbten! Låter som en intressant bok. Jag skulle inte vilja ha ett hem hlet utan böcker.

Hanneles bokparadis sa...

Mia, väldigt intressant bok.

Robert W, böcker är ändå ett bra sätt att använda pengar på.

Cinnamon, jag trivs med att ha böcker omkring mig.

Sara Pepparkaka sa...

Bränder i bibliotek måste vara den värsta sortens bränder.

Lena sa...

Den boken skulle jag nog gilla. Tack för smakbiten.

Villa Frejas bokblogg sa...

Så mysigt det låter. Böcker hör helt klart hemma i var mans hem. Så mycket glädje och lärorikt bland boksidorna. Tack för smakbiten.

Hanneles bokparadis sa...

Sara, så mycket kunskap som försvinner.

Lena, det tror jag också.

Freja, mysigt när man fått kärleken till böcker av sina föräldrar.

KajsaLisa sa...

Tråkig händelse, men kul att så många ställde upp.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, otrolig uppslutning av frivilliga från alla håll.