Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

26 april 2020

Där livet är fullkomligt av Silvia Avallone

"Väggarna därinne var tapetserade med vyer från Neapel, Procida och Ischia. Hennes döttrar hade faktiskt varit där, även om de varit för små för att minnas det nu. Det här var hennes favoritrestaurang eftersom den påminde om Neapelbukten, världens vackraste bukt, och fick henne att längta dit. Och medan allt ännu var bra brukade hennes före detta man ta henne dit när något skulle firas, eftersom han var vän med ägaren." (sid 207)
Där livet är fullkomligt (2019) av Silvia Avallone följer nio månader i sjuttonåriga Adeles liv i höghusområdet Villaggio Labriola, utanför Bologna. Adele blir gravid med den småkriminelle pojkvännen Manuel och våndas över beslutet om hon ska behålla barnet eller adoptera bort det. Ska hon ge barnet, och sig själv, en möjlighet att komma bort från förorten, till ett bättre liv? Samtidigt får vi följa akademikerparet Dora och Fabio i den välmående universitetsstaden Bologna. Deras relation är låst av de misslyckade försöken att få barn och ett uppbrott kommer allt närmare. Längta barn, föda barn, vänta barn, önska barn, väldigt mycket barn. Italienskt. Kontraster i det liv en rik medelklass och en allt mer utarmad arbetarklass lever i Italien idag. En resa någon annanstans till andra människors liv i läsfåtöljen.

Inga kommentarer: