Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

25 maj 2020

I Haiculdesac I av Gunnar Högnäs

VINN-VINN 
Sommar på jobbet: 
kund på semester. Vi har 
tid för varandra.
I Haiculdesac I (2020) av Gunnar Högnäs som länge har varit intresserad av den japanska haiku-dikten. En av inspiratörerna har varit Marshall McLuhan (professor i engelsk litteratur) som på 1960 talet myntade begreppet Global Village - var inne på rätt spår då han deklarerade att mediet är budskapet: "Det är bara att koppla upp sig, dyka in i nätet, surfa på sociala medier, för att inse att så ligger det å andra sidan till. Och vad litteratur beträffar kan till exempel skillnaden mellan tryckt bok och talbok eventuellt på sitt sätt påverka hur litteratur skapas. Också haikun är ett medium som formar innehållet." Dessa dikter är skriva enligt stavelseformeln fem - sju - fem och utan de andra kraven som ligger bakom en traditionell, äkta haiku.

Denna lyriksamling handlar om livet, på allvar och med humor. Så fyndigt skrivna, ordvalen påhittiga, ett nöje att läsa. Dessa korta dikter skapar massa bilder i huvudet, om livet, döden, glädje, skratt. Både Hercule Poirot och Samuel Beckett skymtar mellan sidorna, förmodligen i väntan på älgen. Flera pärlor som jag är glad att jag hittat, många favoriter och nya upptäcker jag vid omläsning.
Lyssna på Gunnar Högnäs: HÄR och HÄR.
VERKSAMHETSPLAN
Kyrkan mitt i byn,
en begravningsplats öppen
för tro på framtid.

10 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det är spännande att du skriver om poesi. Och här är det ju en som också använder sig av nya medier. Skrivet - muntligt. Poesi är ju inte lika mycket Bok som prosa.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, det är spännande att få läsa ny lyrik.

znogge sa...

Den låter väldigt intressant!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, riktigt fina fyndiga dikter!

Gunnar Högnäs sa...

Tack för de fina omdömena, för intresset. Eftersom Hannele i bokparadiset säger sig vara anglofil och tydligen har ett visst intresse för Enid Blyton, ska jag passa på att citera en annan trerading ur | Haiculdesac |:

BLYTONIUM

Mitt stilla inre,
enslig tjärn för äventyr.
Fem sinnen på stråt.

(Det finns också haikun i boken som löper i marginalen, horisontalt. Lite som småteckningar i t.ex. Sven Nordqvists Findus-bilderverk.

Hanneles bokparadis sa...

Gunnar Högnäs, underbart! Kanske har jag missat detta... eller en bok där man upptäcker nytt vid varje omläsning ❤️

Gunnar Högnäs sa...

Ja, alltså, det heter kanske inte marginal. Men nere på sidorna i | Haiculdesac | löper haikudikter horisontalt, med "juristfont", finstiltare.

Ännu lite mera anglofilt, ur Milstolpar i gärdsgårdsserien (2016):


MINNESTUBEN

Tåget, tunneln, skymningens resonans.
Valsar, kränger fram på tvåsträngad hals.
Gnider och gnisslar, avgång i Paddinton.

Det som svänger här är vagnar i koppel,
huvuden på passerande metrostationer och
humöret i takt med Londons dur och skur.

Hanneles bokparadis sa...

Gunnar, jag har först nu upptäckt de små texterna, intressant på många sätt, BLYTONIUM hittade jag dock inte i boken, tack för MINNESTUBEN

Gunnar Högnäs sa...

Hmm, Paddington ska du ju vara.

Blytonium börjar på s. 62 och slutar på s. 65.

Hannele sa...

Gunnar, bra med "nyckel" till läsningen