Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

15 juni 2020

Olive, igen av Elizabeth Strout

    "När killen kom tillbaka sa han till Jack: "En Harvardman? Du har alltså varit Hardvardman." Han drog framen back med rena glas nedanför sig och började placera dem - hänga dem upp och ner - i stället ovanför sig. 
    "Jag städade toaletter där", sa Jack. Och idioten tittade snabbt på honom, som för att kolla om han skämtade. "Nej. jag städade inte toaletter. Jag undervisade."" (sid 17)
Olive, igen (2020) av Elizabeth Strout är fortsättningen på den Pulitzerprisbelönade romanen "Olive Kitteridge", som även blivit hyllad HBO-serie, som jag varken läst eller sett.

Den pensionerade matteläraren Olive är här igen och på sitt egensinniga, kärva men empatiska sätt iakttar hon de andra invånarna i den lilla staden Crosby i Maine. Det blir som en spegelbild av ett samhälle var som helst i världen, där människor försöker förstå sig själva och varandra. En tonåring sörjer förlusten av sin far, en kvinna börjar föda barn vid ett hisnande olägligt tillfälle, en sjuksköterska bekänner en hemlig ungdomsförälskelse och en advokat kämpar med ett arv som hon inte vill acceptera. Olika berättelser som knyts ihop.

   "Det var en väldigt solig och klar dag; alla molnen från i går var borta och solen sken genom huset. Därute - genom de stora vardagsrumsfönstren - gnistrade bukten, och hummerbojarna guppade bara lite grand, en hummerbåt var på väg ut, träden på andra sidan bukten var en tunn linje. Det bestämdes att de allihop skulle åka ut till Reid State Park och titta på bränningarna. "Barnen har aldrig riktigt sett havet" sa Christopher. "Det riktiga havet. De har sett den där skiten som rinner upp till New York. Jag vill att de ska få se Maines kust. Jag vet att vi har det precis här" - han nickade mot fönstret där bukten glittrade - "men jag vill att de ska få se mer av det." 
   "Jaha, då åker vi dit", sa Olive. (sid 91)

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Olive Kittetidge åkte in i min läslista efter att jag sett Olive igen hos någon bloggare. Vill ju börja med den första.

Znogge sa...

Tack för tipset. Nu noteras två böcker :D

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, det gick bra att börja med andra delen, men oftast förstår man bättre av helheten om man läser båda.

Znogge, jag har tyckt om det av Strout jag läst tidigare, en intressant författare.

Mrs Calloway sa...

jag tyckte mycket om den här senaste Olive - boken. bättre än om den första, tror jag

Sara Pepparkaka sa...

Jag har inte läst något av Elisabeth Strout, men jag skulle gärna vilja göra det.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, Strout är väldigt speciell författare.

Sara, en intressant författare, annorlunda.

KajsaLisa sa...

Varför är folk i småstäder oftast intressantare i litteraturen, är dom det i verkligheten också :)

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, intressant fråga :)