Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

20 augusti 2020

Byn av Ragnar Jónasson

"Det var en ovanligt vacker augustidag, förhållandevis varmt i luften, vindstilla, och emellanåt tittade faktiskt också solen fram. 
   Vanligtvis brukade Una känna sig ganska illa till mods i augusti, de ljusa nätterna gav vika för mörkret igen. men nu var det annat ljud i skällan." (sid 23)
Byn (2020) av Ragnar Jónasson har en sann historia bakom. Den trettioåriga Una arbetar som lärare i Reykjavik när hon får syn på en jobbannons: en lärare sökes till två unga flickor i den lilla byn Skálar, belägen vid den yttersta toppen av Islands nordöstra halvö.

Una mår inte så bra och dricker för mycket i sin ensamhet. Flytten till Skálar gör inte Unas tillvaro mindre oros fylld. Byborna får henne att känna sig ovälkommen och tycks dölja en mörk hemlighet ur det förflutna. Una får kännedom om en ung flickas mystiska död femtio år tidigare besöks byn av en mystisk man som försvinner lika snabbt som han dykt upp, och en av hennes elever faller plötsligt ihop död i byns kyrka. Una är fast besluten om att ta reda på sanningen trots bybornas motstånd.

Ragnar Jónasson är duktig på miljöbeskrivningar och skapa en gemytlig stämning som ändras i efterhand och man börjar kolla bakom läsfåtöljen att inga demoner eller spöken finns där.

"Men inte händer det mycket. Fast jag har det helt okej ändå, läser mycket. Innan jag kom hit blev det aldrig av att jag läste något, men nu lånar jag en massa böcker på biblioteket, lite olika vad jag läser, mest är det väl faktaböcker."
   "Biblioteket?"
   "Ja, vi har förstås inget bibliotek här, utan lånar inne i Þórshöfn. Hjördis tar med sig böcker åt mig när hon har ärenden dit." (sid 83)

10 kommentarer:

Znogge sa...

Tack för tipset! Den låter intressant.

Mösstanten sa...

Tack för tipset, säger jag också. Den kan vara något för mig.

tanthuset.blogg.se sa...

Oj, den vill jag läsa!!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag gillar Ragnar Jónassons böcker.

Mösstanten, speciella isländska miljöer fint beskrivna.

Mia, en deckare helt i min smak.

Ama de casa sa...

Jag gillar verklighetsbaserade böcker :-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, både brottet och platsen finns på riktigt :)

Veiken sa...

Den ska jag se om jag kan ladda ner. Jag älskar Island. Deras författare brukar dessutom skriva bra!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, Ragnar Jónasson är riktigt bra.

femfemman sa...

Trodde att det var en forntidsberättelse... med tanke på namnen. Men isländska språket är förstås det forntida i vår språkgrupp.Låter som en läsvärd bok! Tack för tips! //Anna-Lena

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, en liten by med bara tolv invånare, en läsvärd bok.