Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

20 augusti 2020

namnar inte mina böcker - helgfråga

Brukar du namna dina böcker? undrar Mia i Helgfrågan. Intressant fråga.
Nej, jag skriver inte längre mitt namn i mina böcker, lånar inte heller ut mina böcker... fått tillbaka dem i dåligt skick. Eller inte alls. Mitt bibliotek är referensbibliotek, man får läsa på plats. I vissa av mina böcker har författaren signerat med sitt namn, det är trevligt.
Jag delar ju även en del böcker med min man (fast inte jättemånga, vi läser inte alltid samma). Förr hade jag klistrade etiketter, de rev jag bort, när vi lämnade gamla böcker på loppis. Nu gör jag bara små personliga blyertsanteckningar om intressanta sidor i slutet av boken. Jag köper en del begagnat på antikvariat, sällan det är roligt med andras namn med stora bokstäver, vissa har rivit bort hela namnsidan. Men jag tycker det är mysigt att läsa andras anteckningar i gamla böcker.
Bonusfråga: Håller ni fortfarande på Folkhälsomyndighetens rekommendationer ang. Corona? jag är försiktig.
Mias Helgfråga Sommar

16 kommentarer:

Mia Eggimann sa...

Jag skriver om jag köpt boken till exempel för att läsa till en bokträff eller om jag fått en i julklapp.

Znogge sa...

Jag namnar inte heller böcker numera och lånar enbart ut till familjen. Även om böcker är till för att läsas så har jag fått tillbaka några i ett icke önskvärt skick.

Hanneles bokparadis sa...

Mia Eggimann, jag får sällan böcker...

Znogge, jag är rädd om mina böcker, vårdar dem ömt.

Mrs Calloway sa...

nej jag blir inte heller glad när folk har skrivit sina namn i böckerna. men precis som du läser jag gärna andras anteckningar. och jag lånar bara ut mina böcker i mycket sällsynta fall

Robert W sa...

Om jag köper en bok på loppis eller antikvariat så tycker jag inte det är så konstigt om det finns namn, understrykningar eller anteckningar. Den rätten har givetvis den tidigare ägaren haft. Men själv gör jag inga anteckningar, utom när jag köpt/fått utrangerade böcker från biblioteket. Då har det hänt att jag skrivit i boken att den är utrangerad, så inte mina efterkommande ska tro att jag har underlåtit att lämna tillbaka böcker jag har lånat.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, oftast blir det bara familjen som få låna.

Robert W, på sista sidan skriver jag ofta intressanta sidonummer med blyerts, så jag hittar lättare när jag tittar i boken senare. Utrangerad-stämpel finns det i alla gamla biblioteksböcker, men personalen säger att folk försöker ge tillbaka dem...

femfemman sa...

Skrev namn i böcker förr. Inte nu. Eftersom jag aldrig läser om en bok, så kan jag både ge bort och låna bort... Och hoppas att den inte blir tillbakalämnad.
Antecknar/stryker under; aldrig något i skönlitterära böcker, ibland i fackböcker.
Corona: Är så trött på det! Absolut mindre försiktig tidigare, men är bra på att hålla avstånd. Det har liksom satt sig i ryggmärgen. // Anna-Lena

Klimakteriehäxan sa...

Anteckningar i böcker gillar jag inte! Har förståelse för understrykningar etc i kursmaterial, men inte annars.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, tycker om mina egna böcker... biblioteksböcker är skönt att lämna tillbaka.

Klimakteriehäxan, understrykningar gör jag inte ens i fackböcker, bara små blyertsanteckningar.

Mösstanten sa...

Numera skriver jag inte mitt namn i böcker. Lånar nästan aldrig ut heller. Men det är roligt att öppna en bok där mamma eller pappa har skrivit sitt namn.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, såna böcker har jg inga.

Ama de casa sa...

Samma här, vi är försiktiga. Fast vi har lite andra grejer att förhålla oss till också.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, jag har sett att det är annorlunda i Spanien.

Bokdamen sa...

Namnar gjorde jag för länge sen. Inte så för mycket för anteckningar i böcker om det inte är mina studieböcker.

Hanneles bokparadis sa...

Bokdamen, kan skriva upp några sidonummer i slutet av boken.

Åsa sa...

Det är bra att du är försiktig, det bör man vara. Skrev bara svagt med blyerts namn i böcker jag lånade ut till typ arbetskamrater förut, som jag sen suddade ut... ja, det skrivna namnet alltså, inte arbetskamraterna! :D Numera lånar jag bara ut till de allra närmaste.