Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 november 2020

Sävsjöflickan : Familjen Jasharajs öde av Florije Jasharaj, Assar Andersson

Sävsjöflickan (2020) av Florije Jasharaj, Assar Andersson är baserad på den verkliga berättelsen om familjen Jasharajs öde och deras försvunna dotter. Att förlora sitt barn är det värsta som kan hända en förälder. Vi får följa lilla Jasmina från hennes första andetag i Kosovo. Jasmina har två äldre bröder, fader har ett slitsam farligt jobb i gruvan. En orolig tid, undantagstillstånd och utegångsförbud på kvällarna, serbiska soldater omgärdar byn och gör livet osäkert både för män och kvinnor. Albaniska är förbjudet. Lilla Jasminas föräldrar bestämmer sig för att fly, få ett bättre liv. De lånar pengar av föräldrar och packar resväskan och ordnar mat för resan till Finland, är det tänkt. 

Alldeles för kort tid för förberedelser för den långa resan: "Jag har varit uppe sedan kvart i tre och bakat två bröd, bullar, ett dussin burek och kokat pilaf, ris i buljong. Jag hade inte så mycket nötfärs och ost hemma så jag fick ihop tre pita med färs, två med ost, resten med potatis och spenat. Och i går fick jag ett stort paket kex av Floriana. Dessutom har jag några äpplen, ett knippe morötter, en påse nötter och en halv merguezkorv gjort på nötkött."

 De små sönerna vill inte lämna sina kamrater. Florije är tjugotre år gammal när hon flyr oroligheterna i Kosovo tillsammans med sin familj; maken som är äldre, de två sönerna och lilla Jasmina, året 1992. Det blir oerhört spännande, hinner de fly från soldaterna och komma med bussen. Som läsare känner man föräldrarnas rädsla och smärta.

Vi kommer nära familjen, lär känna deras tre barn, släktingar och vänner. Vi får vara med om deras resa och anpassning i det nya hemlandet. De måste flytta flera gånger med barnen, lära sig helt nytt språk. Familjen vill lära sig nya seder och bruk, och fortsätta även med de gamla traditionerna. De lär sig att äta och laga nya maträtter. 

 "I år har vi köpt en riktig gran. Den står i vardagsrummet. Det är barnen som har pyntat den. Den blev fin. Under granen ligger färggranna inslagna klappar i alla möjliga storlekar. Det är jag och Remzi som har slagit in dem. I morgon blir det tradition från både Sverige och Kosovo. Julen, den katolska och ortodoxa påsken, eid al-fitr är högtiden som avslutar ramadan, den muslimska fastemånaden. Man firar i några dagar, äter gott och har kul."

Tungt för familjen att inte kunna träffa sina närmaste på flera år, oroa sig för föräldrars hälsa och politiska oroligheter, dyra telefonräkningar. Detta är ett tidsdokument, igenkänning med musik, filmer, barnens lekar. Oroligheter även i Sverige, rasism, glåpord, hot. Jasmina är en glad och öppen flicka, en stor glädje för föräldrarna, hon vill hjälpa alla. De är ju så man vill uppfostra sina barn. Eller hur? Hur och varför försvinner Jasmina så tyst och omärkligt? Ingen har sett något? Alla letar. Det är en kamp mot klockan.

Man kan inte sluta läsa/lyssna, Sara Chaanhing-Kennedys uppläsning höjer berättelsen ännu ett snäpp. Många borde lyssna/läsa denna berättelse, väcker många tankar. Bra julklapp. Boken finns: HÄR.

14 kommentarer:

Znogge sa...

Tack för tipset!
Den gör jag en notering om.

Ha en bra måndag!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, sorgligt men läsvärt på flera sätt, eller lyssna.

Ugglanoboken sa...

Verkar läsvärd!

Nu finns det en novellutmaning för 2021, om du är sugen:
https://ugglanoboken.blogspot.com/2020/11/lasutmaning-novellflatan-2021.html

Hanneles bokparadis sa...

Helena, riktigt läsvärd, sorgligt att det är sant.
Noveller har jag inte tröttnat på.

Unknown sa...

Ska köpa den på Storytel imorgon när den släpps 💕.

Hanneles bokparadis sa...

väldigt trevligt att lyssna på Sara Chaanhing-Kennedys uppläsning

Hanna / Rak i ryggen sa...

Tack, sorglig men viktig?

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, alltid sorgligt när ett barn försvinner, man lär sig mycket av boken, men historien verkar inte vara slut.

Anonym sa...

Kommer detta finnas som en riktig bok

Klimakteriehäxan sa...

Den gjorde du bra reklam för!!!

KajsaLisa sa...

Konstaterar att vi nog skall vara glada över att vi är födda i det här landet och slipper fly.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, boken är värd all uppmärksamhet, ljudboken har väldigt bra uppläsare.

KajsaLisa, Sverige är fantastiskt, på flera sätt.

Kerstins bokblandning sa...

Tack för tips, hamnar i en allt för lång läslista dock.

Hanneles bokparadis sa...

Kerstin, denna kan du lyssna som ljudbok, trevlig uppläsare.