Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

30 december 2020

en bok alla politiker och bibliotekarie borde läsa

Biblioteket (2020) av Susan Orlean handlar inte bara om en brand och kärleken till böcker, och hur viktigt ett bibliotek är för stadens invånare. Väldigt vackert beskrivet. Speciellt för de svaga i samhället. Även i Sverige, många är beroende av bibliotekens datorer, kopieringsmaskin eller skanner. Efter regeringens pressträff den 18 december uppstod stora frågetecken hos många bibliotek om hur man skulle tolka rekommendationen att stänga. Enligt bibliotekslagen ska biblioteksverksamhet finnas i alla kommuner och vara tillgänglig för alla. Kungliga biblioteket anser att begreppet bibliotek inte är tillräckligt tydligt definierat och framhåller också bibliotekens samhällsviktiga uppdrag. Inte hört att någon politiker besökt något corona-säkrat bibliotek, men flera politiker har shoppat på shoppingcentra under mellandagsrea.

"Biblioteken är en viktig grundpelare för människors rättigheter och ska verka för det demokratiska samhällets utveckling", säger sektorschef för biblioteken i Göteborg. Nu kommer biblioteken i Sverige öppnas igen efter nyår den 4 januari, stängningen av bibliotek saknade lagstöd.

11 kommentarer:

Mösstanten sa...

På vårt biblioteks hemsida står fortfarande att alla folkbibliotek i Linköpings kommun är stängda till den 24/1. Tyvärr!
Boken biblioteket beställde jag när Bokus hade mellandagsrea så den är på väg hit.
Gott Nytt År!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, här jobbade tre bibliotekarie på vårt lilla bibliotek, jag kunde lämna böcker utanför men inte komma in, jag beställde också eget exemplar av Biblioteket.
Gott Nytt År!

Anki sa...

Bibliotek är väldigt viktiga! Just corona har visat det.

Ama de casa sa...

Visst är biblioteken viktiga! Hoppas dom öppnar snart igen, på ett säkert sätt.

Znogge sa...

Våra kommunbibliotek är öppna vilket jag tycker är bra. Det är garanterat säkrare att besöka dem än att ranta runt i gallerior som Löfven och Johansson gjort.

Lena i Wales sa...

Bibliotek är så viktiga.
Här är de också stängda, men vi har ju så enorm smitta här nu, så jag skulle inte våga mig in i alla fall.
Gott nytt år!

Hanneles bokparadis sa...

Anki, bibliotek är viktiga i många avseende.

Anki, bibliotek har gjort många åtgärder för att göra det säkert för besökare.

Znogge, alla bibliotek stängdes några dagar vid jul men ska öppnas efter nyår.

Lena i Wales, knasigt när politiker själva inte följer sina egna bestämmelser.

wiolettan sa...

Just i dessa tider läser vi, många av oss i alla fall, fler böcker än vanligt.
Hoppas att de kan öppnas igen efter helgerna.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, vi ser fler filmer och läser flera böcker.

Åsa sa...

Jättebra att du uppmärksammar detta! <3 Biblioteken är så viktiga för de som inte har det som bara verkar anses att alla har... vilket inte alls stämmer! Många, allt fler, "vanligt folk", har inte råd med en massa hemelektronik, inte ens internetuppkoppling. Kanske inte ens ett hem. Detta måsta fram! Här är biblioteken stängda fram t.o.m. 24/1, trots lagen. Så konstigt allt blivit.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, boken Biblioteket berättar underbara historier om vad bibliotekarie gör för de svagaste invånarna i Los Angeles ❤️