Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

10 december 2020

(jul) Städa

Städa (2020) av Lotta Kühlhorn, Estrid Holm ger tips, förenklar och gör det mer lustfylld att städa. Även om jag har haft eget hushåll flera decennier, så hittar jag en hel del matnyttig. Lite kuriosa och nostalgi hur det kunde vara förr. Vad ska man angripa direkt för att spara städtid på sikt? Vad bör man göra varje vecka, en gång per år? Vi får lära oss att panikstäda effektivt och storstäda grundlig. Julstäda?

Det handlar om vikten av rätt bakgrundsmusik och om hur en mikrostädning av en liten yta kan trigga igång lusten att fortsätta med ett helt rum. Alltifrån fettfläckar i vita fogar till skovård och fönsterputs beskrivs med en aldrig sinande entusiasm. Rum för rum gås igenom. Smarta råd, miljövänliga alternativ och gamla husmorstips varvas med fina illustrationer.

13 kommentarer:

anna-lena,larsson@edu.tranemo.org sa...

Eller så kan man städa "lagom" utefter behov. Lite skit i hörnen... men rent där man befinner sig under största delen av tiden därhemma. Jag tycker inte alls illamom att städa, gillar framförallt när det luktar gott av såpa i huset.

znogge sa...

Nja... Det är nog inte boken för mig. Tycker att vi har ett fungerande sätt numera.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, det är väl så författaren skriver, "lagom" är bäst

Znogge, det finns ju mycket nya material och nya medel, förändringar hela tiden, inte fel med lite tips.

Mösstanten sa...

En bok som jag antagligen behöver läsa - men som jag kanske skulle förtränga existensen av.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, inte så tråkig som det låter

Klimakteriehäxan sa...

Det fanns en låt som jag taktfast dammsög till förr i världen, funkade väldigt bra. "Tous les garcons et les filles de mon age" med Francoise Hardy.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, det finns låtlistor för städning i boken 😀

Ama de casa sa...

Om du frågar mig så passar inte orden "lustfylld" och "städa" att befinna sig i samma mening. Men det är rätt lustfyllt när städningen väl är gjord ändå :-D

Hanneles bokparadis sa...

Ama, så känns det oftast :)

KajsaLisa sa...

Ha ha, skall kolla efter boken tror jag behöver den :)

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, inte så tråkig som det verkar :)

Hanna / Rak i ryggen sa...

Hmm, nu blir jag också nyfiken 🙂

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, bra tips även för oss gamla tanter :)