Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

15 februari 2021

lyckan i ett städat hem

älskar att läsa gamla husmorsböcker, Marie Kondo är något helt annat, jag blir bara glad av hennes glädje och iver att dela med sig. Man behöver inte följa alla råd, men inte fel att tänka hur viktigt att även barnen hjälper till. De små är också glada när de kan känna sig nyttiga. När man få ordning på sina saker så kommer man även tycka om sig själv, saker går smidigare, lättare att njuta av livet. Glädje. 

Gillade den japanska garderoben med en bokhylla inuti. En klädkammare som ett eget litet rum. En garderob med glädje. Det påminde mig om mitt ”musikrum” i tonåren i den lilla garderoben; jag satt på golvet och lyssnade på min skivspelare, ägde några få skivor, transistorradio, spelade in med min nya moderna magnetofon, störde ingen annan i familjen 🎼
Spark Joy - lyckan i ett städat hem (2021) av Marie Kondo bjuder på enkla och uppmuntrande tips för hur du organiserar ditt hem, från badrummet till hemmakontoret. Med omisskännlig entusiasm visar hon hur vi hittar det som gör oss lyckliga, hur vi gör oss av med det som inte ger oss glädje och förhåller oss till sådana nödvändigheter som inte bjuder på omedelbar lycka. 

Med steg-för-steg anvisningar och illustrerade beskrivningar får du praktiska råd och knep för att skapa ett trivsamt hem för både dig och dina tillhörigheter. Du skapar en harmonisk plats för både arbete, kärlek, minnen och saker i ditt hem. Att städa är att lära känna sig själv, och upptäcka glädjen i det egna hemmet. Med Marie-Kondo-metoden finns ingen risk att misslyckas – och desto rörigare du har det, desto mer kommer du att få ut av förändringen.

12 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det här hemmet skulle kanske behöva lite Marie Kondotag. Hm?

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, om du trivs och tycker om dina saker, behöver du inte göra så mycket, säger Kondo.

znogge sa...

Det låter som en intressant bok minst sagt. Alla vill inte ha minimalistiska och avskalade hem.

Ha en bra måbndag!

femfemman sa...

En sådan härlig barndom med ett eget musikrum. Hade ju allt detta i mitt rum också....ett rum som från början varit ett vedförråd. Så lite likt ju...
En bok för att lära sig städa bort och sälja av vore bra. Här i huset finns lite väl mycket prylar från flera olika anförvanter. Vet ju inte om det finns något värdefullt eller om det bara är en massa skräpprylar.Det som har affektionsvärde, det är inga dyrbarheter....och egentligen bara det jag skulle vilja spara på.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, alltför minimalistiskt hem känns inte som ett hem.

Anna-Lena, mitt "musikrum" var inne i en pytteliten garderob, delvis kanske för att inte störa min far... som gärna ville ha det tyst. Hjälpböcker av alla de sorter kan man låna på biblioteket.

Ama de casa sa...

Se där ja! Det var ju en passande bok i dessa rensningstider :-)

Klimakteriehäxan sa...

Jag blir nog mest bara stressad av en sån bok.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, ni har ju mer tid nu när ni inte får resa 😊

Klimakteriehäxan, inspirerande, Kondo skriver inte på det sättet.

KajsaLisa sa...

Ha ha, sådana böcker biter inte på mig, tydligen vill jag ha det oorganiserat och rörigt. :)

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, huvudsaken är ju att du trivs själv 😀

Christina Karlsson sa...

Den boken vill jag läsa. Kom i kontakt med Kondo för något år sedan och har sett en del Marie Kondo videos på nätet, har inspirerats til att organisera bla i mina byrålådor enligt Kondo-vikning med stående plagg.Är mycket nöjd och numera går vikningarna av bara farten.
Må gott1

Hanneles bokparadis sa...

Christina, Kondo inspirerar på ett bra sätt som fungerar.