Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

07 mars 2021

Snöblind av Ragnar Jónasson

"Han andades ut när tunneln till sist skymtade; de hade trots allt tagit sig dit helskinnade. Men det var en kortvarig tröst. Han hade föreställt sig en modern, ljus och bred tunnel, men öppningen i berget framför honom var onekligen en aning kuslig. Tunneln hade bara ett körfält, det var trångt, och alldeles uppenbart att över fyrtio år gått sedan den byggdes. Här och där droppade vatten från taket, viket inte gjorde saken bättre. Ari slogs plötsligt av en känsla han inte kunde minnas att han haft tidigare - klaustrofobi.
    Han blundade, försökte skaka av sig känslan.
" (sid 32)


Snöblind (2021) en helt nyöversatt deckare av Ragnar Jónasson, den första boken i Det mörka Island-serien. I en isolerad fiskeby på norra Island upptäcks en ung kvinna halvnaken i snön, blödande och medvetslös. En ödslig trakt där ingen låser sina dörrar, samtidigt har en äldre, uppburen författare fallit till sin död. Ari Thór - nybliven polis på sin första postering, ensam långt från flickvännen i Reykjavik - dras rakt in i hjärtat av det lilla samhället. Ett samhälle där det blir allt mer uppenbart att det inte går att lita på en enda människa. Där hemligheter och lögner har blivit ett sätt att leva. Ragnar Jónasson skriver så man känner att man är på plats och lär känna Island.

 "Dagen före julafton, på  Þorláksmessa, hade han gjort en sväng till den lilla bokhandeln och inhandlat en nyutkommen bok som stod på hans önskelista inför julen. Han visste alltför väl att han inte kunde lita på någon annan än sig själv när det kom till den saken; önskelistan existerade bara i hans eget huvud och inte ens Kristin hade lyckats pricka rätt när hon gav honom böcker i julklapp året innan. Hans föräldrar hade alltid gett honom en bok i julklapp, och nu var han noga med att alltid köpa en bok åt sig själv till julen, den bok han för stunden ville ha. Han skulle göra det bästa av situationen han befann sig i, försöka få till åtminstone någon gnutta julstämning på den kyliga polisstationen.(sid 58)                                 Modernista.                     Flera smakbitar: HÄR.

22 kommentarer:

Monika sa...

Denna ska jag läsa så småningom. Gillar isländskt 🙂

Hanneles bokparadis sa...

Monika, Ragnar Jónasson är riktigt bra berättare.

Znogge sa...

Tack för smakbiten! Den hamnar på min lista :D

Trevlig söndag!

Lottens Bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Har läst annat av honom och den här ligger här hemma och väntar på mig.

Mia Eggimann sa...

Tack för smakebiten den ska jag läsa så småningom.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, jag tror att du kommer att tycka om denna.

Lotten, Jónasson är intressant och spännande läsning.

Mia, ska bli trevligt att läsa vad du tycker.

Robert W sa...

Den boken ska jag börja på när jag är klar med den jag läser nu. Det ska bli spännande.

Synnøve. sa...

Den lilla blå kyrkan ligger i Seyðisfjörður. Dær bor min gode väninna Inga. Så jag har många fina bilder på den. Ska se om jag får tag i boken.
Just nu läster C.J. Sansom. Han skriver om en sakförare i England på Henrik den VIII tid. Vet inte om hans böcker finns utgivna på svenska. Jag läser dem på norska. Det här bok nr 7 i serien om Mester Shardlake. Vill säga att de går under historisk krim. Vet de finns på engelska i Sverige.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, spännande och läsvärt.

Synnøve, kul att du känner till trakten så väl, tack för de andra tipsen.

Boklysten sa...

Den blir jag nyfiken på Tack för smakbitarna!

Augusta sa...

Denne vil jeg lese. Må finne ut om de er oversatt til norsk.
Ha en fin søndag videre

Paula sa...

Han verkar vara en populär deckarförfattare, och Island är ju för oss ett närmast exotiskt land, så annorlunda trots närheten. Tack för smakbit

Bokdivisionen sa...

Jag har sett den här men trott att den hetat SnöRlind. :)

Mrs Calloway sa...

har läst flera av Jónassons titlar. jag gillar dem mycket och kommer förmodligen att läsa den här också. tack för smakebiten!

Bokdamen sa...

Läst någon bok av författaren, men fastnat lite mer för andra isländska författare. ;) Tack för smakbiten!

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Har läst flera av hans böcker men inte denna. Tänker läsa den.

Sara Pepparkaka sa...

Den här finns nog på min horisont, när jag får lust till att läsa isländsk krim någon gång!

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, helt nyöversatt.

Sara, just Ragnar Jónasson gillar jag väldigt mycket.

Maria sa...

Den här ska jag definitivt läsa - har gillat allt av Jónasson hittills.

Hanneles bokparadis sa...

Maria, samma här, Jónasson skriver bra.

Åsa sa...

Åh, den där verkar spännande! Tack för smakbit!

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, spännande och intressant läsvärd bok!