Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

19 april 2021

kokböcker är historieböcker


Tidskriften Essä har olika teman, nr 8 synas Carl Butlers kokbok (1976 ”årets julklapp”) som är en av de mest kända svenska kokböckerna i modern tid. Den förnyade både matfotografiet och den allmänna inställningen till matlagning. I det här numret av ESSÄ utgörs källtexten av recept ur kokboken. De som tagit sin ­utgångs­punkt i dessa recept för att skriva varsin essä är:

* Carl Johan de Geer - Rörstrandsgatan 11. ”Boken kom att finnas i otroligt många hem och det ansågs att den fick svenska män att laga mat i större utsträckning än tidigare. En maträtt kunde sättas samman bit för bit, efter noggranna instruktioner, precis som en ikea-möbel. Sades det. Nej, Butlers råd liknar inte ikeas instruktioner.”

* Jenny Damberg - Bilder på mat. ”För en samtida gom är det uppenbart att Carl Butler saknar vissa råvaror som hade gjort rätterna bättre och godare. Kokosmjölk är en sådan, färsk koriander, smetana, currypasta och bra färdigkokta bönor på burk är idag självklara produkter.”

* Klas Östergren - Coq au vin. Östergren som tillbringat en tid i Paris skriver: ”Butlers coq au vinsmakade exakt som den skulle. Det tyckte jag redan då och det tycker jag än idag.”

* Karsten Thurfjell - Vin à la Butler. Thurfjell lovordar också de färdigkokta baljväxter som idag finns i butiker och minns otaliga rätter från boken. Utbildningstiden med Tore Wretman som började 1947. Butlers bok gjorde sensation när den kom genom sin både pedagogiska och poetiska utformning. En del rätter var felstavade. ”Fram till 1970 var vin inget som vanligt folk drack och allra minst hade man det i maten.”

11 kommentarer:

Mösstanten sa...

Carl Butlers kokbok har även jag stött på. Det har nog väldigt många i vår generation gjort. Men jag tror inte jag har lagat någon rätt från den. Eller kanske någon paj? Intressant att se bakåt genom åren via kokböcker.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, kokböcker kan läsas på flera olika sätt.

znogge sa...

Kokböcker är mycket trevlig läsning och visst förmedlar de ett historiskt perspektiv.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, många nya kokböcker är ju nästan som romaner, berättar om olika länder och annat intressant.

Anki sa...

Intressant! Jag har aldrig tänkt att kokböcker kunde vara historiska.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, gamla kokböcker är väldigt intressant och rolig läsning, nostalgi också, ifall man minns tiden själv.

Klimakteriehäxan sa...

Jag har alldeles för många kokböcker. Gör av med dem efter hand.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, det finns kokböcker och kokböcker... sonen behövde engelska kokböcker om svensk mat, hittade på loppis för en tjuga.

anna-lena,larsson@edu.tranemo.org sa...

Finns en kokbok som jag gärna skulle vilja ha tag på. Prinsessornas kokbok. Den fanns i mitt hem då jag var barn. Tyvärr försvann den då hemmet rensades ut för att byggas om.

KajsaLisa sa...

Gillar att kolla i kokböcker från 50-talet med matta färgbilder som verkar tagna av någon bildblind :)

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, jag har fått min mammas Prinsessornas Kokbok, på finska 🇫🇮

KajsaLisa, visst är det kul, du fotograferar ju mycket, har annan blick.