Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

12 april 2021

Shuggie Bain av Douglas Stuart


Shuggie Bain (2021) av Douglas Stuart vann 2020 års Booker-pris och inte konstigt. En otroligt stark bok. Om jag någon gång ska skriva en bok, vill jag skriva som Stuart. Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa mamman Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne, ta hand om allt som ett barn inte ska behöva. 

Men nar Agnes har bra dagar, så är allt propert, hon har sin stolthet och går inte ut med rufsigt hår eller slarvig makeup. Barnen flyttar hemifrån så fort de förmår, men Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda. Pengar saknades ofta till mat, allt försvann till drickat den dagen bidraget kom, busspengar fanns inte heller, men hon hade sin stolthet.

 "När hon hade gått sex eller sju kilometer bromsade en buss in och stannade. Utan att vända sig om lyfte hon en hand ur minkfickan och vinkade vidare bussen, som om hon var för fin för den, medan gruvarbetarfruarna i fönstren glodde.
     När hon äntligen nådde stadens utkant kom regnet. Först var det bara lätta stänk som la sig på håren i pälsen som frisyrsprej. Agnes var trött efter den långa vandringen i högklackade skor
" (sid 144)

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Shuggie Bain verkar vara en mycket bra bok. Den finns i min läslista så den blir nog läst så småningom.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en stark läsupplevelse, jag lånade boken på biblioteket.

znogge sa...

Tack för tipset! Den gör jag en notering om.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, en bok som stannar kvar.

Klimakteriehäxan sa...

Låter spännande. Booker är en garanti för kvalitet.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, läsupplevelse på hög nivå.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Köper!

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, när pocket kommer... vill ha denna i min bokhylla, värd en omläsning.