Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

11 april 2021

Everland av Lars Göran Persson - smakbit

      ”En fastnad fallskärm. Eller en del av den i alla fall. Ser du inte?”
     Och så satte han iväg som en vasaloppsvinnare mot träddungen och det vita tyg som fladdrade bland snön, fastkilat bland dess toppar, med Tor enträget kämpande efter. Utan minsta tanke på att det kunde vara riskfyllt eller vanskligt eller varför de ens måste dit. Spåret ledde ju bort därifrån. Ett tjugotal meter innan de var framme blev det en rejäl höjning vad det gällde stigningen i terrängen och när de nått målet och från sin högre position vänt sig om och såg bakom sig, bort mot varifrån de kommit, såg de tydligt, trots avståndet, hur fotspåren fortsatte förbi kallkällan och  sedan vek av mot ännu en höjd längre bort.
    ”Det finns en stuga där borta”, sa Valdemar och nickade i riktning mot höjden. ”En som samerna använder när de tar renarna ner hit på sommarbete. Men den är nog tom nu. Eller så är den inte det.” (sid 170)
Everland (2021) av Lars Göran Persson är en rafflande historisk äventyrsroman om vänskap och kärlek, falska identiteter och avslöjanden. Det är krigsåren 1944. Nazityskland är i färd med att tillverka en atombomb när deras tungvattenfabrik i Norge förstörs av de allierade. Men tyskarna har redan flyttat verksamheten. De har även gjort en sensationell upptäckt. Möjligheten att konstruera bomben och vinna kriget verkar nu avsevärt enklare.

En brittisk spion i Berlin har avslöjat hemligheten och både England och Tyskland har skickat ut agenter för att säkra den. Nioårige Tor och hans mamma Sigrid är också på väg. Till Gäddsjö i nordvästra Jämtland för att börja på ny kula. Tor och hans nyfunne vän Valdemar träffar där på en störtad och sårad engelsk officer. De, och inte minst Sigrid, tar hand om honom. Kriget kryper allt närmare, och någonstans vid den norsk-svenska gränsen drar det ihop sig till en avgörande kraftmätning, ett ögonblick då allt ställs på sin spets.
                                                      Modernista.                    Flera smakbitar: HÄR.

24 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

verkar ju spännande! tack för smakebiten!

Anki sa...

Det verkar intressant!

Monika sa...

Denna dök upp här hemma också. Känner mig just nu inte speciellt sugen på den, men det ändrar sig säkert.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, spännande och läsvärt.

Ama de casa sa...

Tack för smakbiten och ha en skön söndag!

Mia Eggimann sa...

Den kom i min brevlåda med, får se när jag läser den.

Znogge sa...

Tack för smakbiten och tipset!

Sara Pepparkaka sa...

Låter som en spännande bok!

astridterese sa...

Jeg ser det er flere som leser denne boken nå, så jeg gjetter på at den er ny i Sverige :-) Den hørtes virkelig god ut, så jeg håper det er en bok som blir oversatt!
Ha en riktig fin søndag!

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Verkar som en spännande bok.

Paula sa...

Intressant tidsepok och miljö. Jag tyckte smakbiten var ganska omständigt skriven. Mitt bibliotek har köpt in den, kanske blir jag sugen. Tack för smakbit

Christina Karlsson sa...

Andra världskriget har varit upphov till massor av litteratur och infallsvinklar...Boken låter lockande så den skulle jag kunna tänka mig att läsa.
Må gott!

Bokdamen sa...

Ah fler som läser denna idag. Verkar intressant men känner att språket verkar lite omständigt. Tack för smakbiten!

Lottens Bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Den här kom med posten häromdagen.

Hanneles bokparadis sa...

Christina, det hemska ger ofta fler upphov till filmer och böcker än det goda.

Bokdamen, vissa beskrivningar kan bli det, vi är vana vid korta meningar.

Lotten, hoppas du få nöje av boken.

Lena sa...

Tack för smakbiten. Boken låter spännande, skall läsa den snart.

Maria sa...

Intressant ämne, men jag tror jag hoppar över denna, i alla fall just nu. Det finns så många böcker i världen (och i min att läsa-lista)

Hanneles bokparadis sa...

Maria, man hinner inte läsa allt.

Boklysten sa...

Låter som en spännande bok. Tack för smakbiten!

Robert W sa...

Jag läser också den boken just nu. Intressant bok tycker jag.

KajsaLisa sa...

Kul med fiktion och det är väl så den skall läsas. Själv älskar jag när man slår hål på myter och jag har kollat upp en del om WW2 under pandemin.
Nazisterna var väldigt långt ifrån att tillverka en atombomb. Dom duktigaste atomfysikerna flydde landet och många av dom var som Einstein judar.
Man satsade nästan ingenting på att utveckla en atombomb och deras största atomfysiker Heisenberg trodde att den kritiska massan för att göra en bomb låg på 13 ton. Amerikanarna begrep att den var under ett kilo.
När amerikanarna gick in i Tyskland under 1945 genomfördes operation Paperclip där man ville fånga in all teknik och alla vetenskapsmän innan Sovjetunionen tog dom.
Man hittade en vinkällare där man försökt tillverka någon form av kärnreaktor, eftersom Tyskland led av brist på energi under hela kriget.
Däremot trodde dom allierade att Tyskarna kommit längre och det var det som gjorde att man genomförde attentatet i Norge och att man själva lade ned så stora resurser på Manhattanprojektet.
Men en bra story är alltid en bra story oavsett om den är sann eller inte så man får nog läsa den med en nypa salt.
Precis som serien Atlantic Crossing.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, viss historisk fiktion har ofta sanna delar, många sanna historier är så hisnande så man kan knappt tro på dem... krig både förstör och utvecklar... Atlantic Crossing är väldigt bra serie.

Åsa sa...

Den verkar spännande! Tack för smakbit.

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, riktigt bra debut.