Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

14 juli 2021

kungligt som försvann - kulturfråga

Filmen som försvann snabbt för begreppet W.E. är inte känt i Sverige.
Wallis Simpson är lite som Princess Lilian; a real-life Cinderella story.

Filmen W.E. av Madonna gick inte länge på repertoaren. Bokstäverna W.E. säger nog inte så mycket, inte för svensk publik. Wallis Simpson var en societetsdam, som blev hustru till hertigen av Windsor, tidigare kung Edvard VIII av Storbritannien, som lämnade tronen för henne. Filmen hittade jag i min mataffär, bättre än vad recensenterna skrev.

Hjärtat har sina skäl (1957) av Hertiginnan av Windsor är en romantisk sann berättelse om kungen som abdikerade för kärlek. Wallis Simpson var nästan en helt vanlig dam, som nästan blev kunglig. Madonnas film inte recensenternas favorit, inte många i Sverige som vet vad initialer WE betyder.

Vilken bok, film eller tv-serie med kungligheter i centrum tycker du extra mycket om? undrar Enligt O i: veckans Kulturfråga.

6 kommentarer:

Bokdivisionen sa...

Jag har ju "lärt känna" henne via The Crown men kom inte ihåg vad hon hette. Helt galet att de inte fick gifta sig men å andra sidan blir det lite mindre speciellt nu när kungligheter gifter sig med folket. Det försvagar ju illusionen om blått blod och att de skulle vara något speciellt. Jag tycker det är märkligt att vi ens har kungligheter kvar i vår upplysta tid.

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivisionen, tur att även de kungliga har blivit mer moderna, Charles och Camilla har fått gifta sig, fast hon frånskild, i Norge har en ensamstående mor fått gifta sig med kungligheter. Att vi ändå har kungahus än idag är en tradition och historia som är fint att ha kvar, i denna snabbt föränderliga värld.

Mrs Calloway sa...

W.E kan streamas på Google Play och SF anytime för 39 resp. 29 kr. jag tycker att det har gått ett par dokumentärer om paret på SvT

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, bra tips men nu äger jag en dvd, mycket kungliga dokumentärer i svt.

enligt O sa...

Tack för intressanta tips!

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, egentligen ett tips, Simson har skrivit även den självbiografiska boken, som oläst i bokhyllan.