Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen

22 augusti 2021

Rapportbok från Afghanistan av Doris Lessing

"Även om det ligger vid vägen och journalister kommer hit jämt och ständigt måste det ha varit svårt för dem att plötsligt ställas inför två obeslöjade, ogudaktiga kvinnor. De bemötte oss med oförvitlig hövlighet. I ett av tälten låg män och sov, i ett annat satt de i samspråk. En skrev ett brev hem till sin familj, andra läste böcker och tidningar, även en engelsk. En av krigarna satt ute i det fria och lagade mat - grönsaker stekta i deg med något slags sås: sannerligen ingen överdådig måltid." (sid 126)

Våra ord blåser bort med vinden : rapportbok från Afghanistan (The Wind Blows Away Our Words 1987) av Doris Lessing berättar när hon september 1986 flög till Pakistan för att själv se för flyktingarnas förhållanden och för att prata med ledarna för Muhjahadin. Hon åker till Peshawar och träffade och intervjuade Muhjahadins befälhavare och ledare för de politiska partierna. 

Lessing såg flyktingarnas fruktansvärda situation, av vilka det nu fanns över fyra miljoner. Precis som Svetlana Aleksijevitj pratade hon med vanliga kvinnor som, till skillnad från de män som framställer sig som oförskämda och heroiska, genast berättade för henne hur det egentligen var. Hur hemskt, hur skrämmande, hur de led, hur de lider nu. Under kriget reducerades vackra delar av landet till öken, gamla städer fyllda med konstskatter bombades platt. En av tre afghaner är nu död eller i exil eller bor i flyktingläger. Och världen förblir i stort sett likgiltig. I åtta år har den blodiga kampen mellan Sovjets moderna krigsmakt och de afghanska gerillakrigarna pågått. Städer, byar och odlingar har ödelagts och den afghanska kulturen har slagits i spillror. Ändå är reaktionen i västvärlden ljum. Man blundar, slår dövörat till, tiger. Våra ord blåser bort med vinden är en berättelse om ett lidande och försök att ändra det. Historien upprepar sig.

"De hämtade sin styrka i vetskapen att de hade rätt eftersom deras land hade stulits av engelsmännen, men samtidigt hade ju folk i England sagt att deras rättigheter som afrikaner måste respekteras. Därför upprepade de oskuldsfullt och mycket envist: "När våra bröder i England får veta..."
     Deras bröder i England gav blanka fan i dem. När jag kom från Sydrhodesia och försökte tala om hur de vita behandlade de svarta i Sydfhodesia och Sydafrika blev jag och några andra som försökte påverka den allmänna opinionen stämplade som "kommunister", "röda", "liberaler" - alltid ett fult ord i Sydafrika - eller "bråkmakare" och allt möjligt i den vägen. Vi blev klappade i axeln, avsnoppade, utskrattade.
(sid 71)

"På grund av närheten till afghanska gränsen söker sig reportrar hit dygnet runt. De tas artigt emot, får se allting och försvinner igen. "Men skriver de någonsin om oss?" utbrister läkaren. "I varje fall ser man aldrig någonting i tidningarna." Och så följer samma diskussion som vi tycks vara med om flera gånger varje dag: varför den västerländska pressen gav utrymme åt ryssarnas syn på saken men aldrig afghanernas.  (sid 122)

24 kommentarer:

Anki sa...

Tack för tipset! Jag har inte hört om den tidigare.

Hanneles bokparadis sa...

Anki, kanske inte Lessings mest kända bok men intressant läsning, speciellt nu, ger lite bakgrund.

Znogge sa...

Intressant läsning. Vår skola hade tidigare en vänskola i Afghanistan och några lärare besökte den och några av deras lärare besökte vår skola. Tyvärr tillät inte regimen sedan den sortens projekt...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, trevligt samarbete, ledsamt att det lär inte bli så många projekt nu.

Mia Eggimann sa...

Tack för smakbiten den är säkert intressant.

Robert W sa...

Spännande att Doris Lessing tog sig an denna uppgift. Tack för smakbiten!

Mrs Calloway sa...

Doris Lessing var en fantastisk författare med starka åsikter. har läst ganska mycket av henne dock inte dena. och hennes SF stod jag inte ut med. tack för smakebiten!

Monika sa...

Ja, det pratas och skrivs mycket om Afghanistan igen/fortfarande.

Ama de casa sa...

Tack för smakbitarna och ha en fin söndag.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, Doris Lessing var mycket berest och kunnig kvinna.

Mrs Galloway, Lessing skrev många olika genrer

Monika, den historien har inget slut.

Ama, önskar detsamma.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Konflikterna i Afghanistan har pågått allt för länge. Säkert en intressant bok.

Bokdamen sa...

Läst annat av författaren. Den här kan nog vara intressant. Tack för smakbiten.

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, ingen slut på konflikterna...

Bokdamen, Lessing har skrivit mycket, varierande genrer.

Augusta sa...

Doris Lessing! Hun var så tøff og gjorde så mye bra. Glad for at noen fortsatt leser bøkene hennes :)

Hanna / Rak i ryggen sa...

Tack. Högrelevant.

Lottens Bokblogg sa...

Låter som en intressant bok! Och så sorgligt det är med vad som händer nu.

Hanneles bokparadis sa...

Augusta, Lessing har skrivit mycket bra och intressant.

Hanna, svår att förstå hur alltin började egentligen.

Lotten, tänk att leva i ett så strängt land utan kultur.

Veiken sa...

Just nu är ju Afghanistan oerhört aktuellt av fel anledning tyvärr.
Boken av Lessing kan vara intressan att läsa!

Åsa sa...

Tack för smakbiten. Den boken kände jag inte till. Väldigt mycket om Afghanistan.

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, allt verkar gå bakåt, så ledsamt.

Åsa, ingen bra utveckling i det landet just nu.

Mösstanten sa...

Den boken kände jag inte till. Den är verkligen högst aktuell. Det är nästan obegripligt hu det afghanska folket har lidit och hur mycket krigen har förstört.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, ett land som förlorat sin historia, framtiden ser inte ljus ut.

Klimakteriehäxan sa...

Intressant boktips!

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, absolut läsvärd bok!