Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

27 oktober 2021

De dövas republik av Ilya Kaminsky

Medan soldaterna proppar trapphuset fullt
Medan soldaterna klampar uppför trapporna -
min frus
målade fingernagel river

och river
skinnet från hennes vad, och jag känner
benets hårdhet därunder.

Det ger mig förtröstan.

De dövas republik (Deaf Republic 2021) av Ilya Kaminsky, som är en hörselskadad, USSR-född, ukrainsk-rysk-judisk-amerikansk poet, kritiker, översättare och professor. Han är mest känd för sina diktsamlingar Dancing in Odessa och Deaf Republic, som har gett honom flera priser. År 2019 utnämnde BBC Kaminsky till "12 artister som förändrade världen".

När soldater i den ockuperade staden under en dockteaterföreställning avrättar en döv pojke blir skotten det sista som medborgarna hör. De har alla blivit döva och samordnar nu sitt uppror genom teckenspråk.

bernur har läst: HÄR.
Hanna har läst: HÄR.

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Ännu en okänd författare. För mig alltså. Han verkar intressant. Får väl sätta in honom i läslistan så får vi se så småningom.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en stark bok om en annan verklighet.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Hörde honom läsa förra veckan. Stor närvaro. Mycket intressant poet.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, spännande, kul när man nu får lyssna på författare.