Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 november 2021

Källarhändelser i Klubben

det var inte bara kultur i Källaren, det vet vi nu.
Källarhändelser : Forum - nutidsplats för kultur
(2007) av Anna Bengtsson, med 1,8 kilo och 750 sidor, en sorts antologi med 80 medverkande skribenter och konstnärer av Sveriges viktigaste kulturscener i huvudstaden. Källarhändelser publiceras ett rikt urval framföranden som skrivits särskilt för Forum, dikter från poeters »musikaliska rum«, poesi av Almqvist, Stagnelius, Södergran, Hölderlin, Celan och Sachs och andra texter ur litteraturarvet. 

Med över 80 medverkande skribenter och konstnärer utgör boken en unik dokumentation av en av Sveriges viktigaste kulturscener, en legendarisk underjordisk mötesplats mitt i staden. Boken innehåller ett flertal tidigare opublicerade texter av bland andra Sara Danius, Horace Engdahl, Tua Forsström, Birgitta Holm, Ulf Linde, Birgitta Trotzig, Ebba Witt-Brattström, Per Wästberg, mm, samt ett fullmatat register över Forums evenemang från 1989 till 2007. Jag har haft boken i bokhyllan ett antal år oläst, återupptäcker den - och kommer på att det handlar om vad som hänt i Klubben.

Klubben av Matilda Gustavsson, boken där författaren fördjupar sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.

En märklig och helt osannolik bok, som är så sann att man ryser, mår illa, handlar mest om en enda man. Ingen akademisk utbildning, bara yrkesutbildning som elektriker. Gustavsson granskar bakgrund och det förflutna som består mest av lögner. Övergrepp, tystnadskultur, lögner, hot, stulna konstverk, läckorna... och ingen vågar eller orkar anmäla. Matilda Gustavsson tilldelades Stora Journalistpriset.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Det är tragiskt att det har förekommit så mycket övergrepp inom kulturvärlden, ja överallt, verkar det som. Det är bra att det äntligen kommer fram. Så mycket har skett under ytan och så många offer har fått bära skam som förövarna borde känna istället. Och samtidigt har det skapats och upplevts. Världen är inte enkel.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, vi får hoppas det är slut med tystnadskulturen, kanske har världen blivit lite bättre, inte enkelt.

Ama de casa sa...

Jösses vilken tegelsten! Det blir ju ett riktigt träningspass för armarna ifall man läser den i sängen ;-)

Klimakteriehäxan sa...

Klubben är en lysande bok. Tror inte jag orkar med din tegelsten även om den säkert är intressant.

Znogge sa...

Det var verkligen en diger lunta! Även om innehållet är intressant så föredrar jag lite mer lätthanterliga saker ;-)

Hanneles bokparadis sa...

Ama, kanske kan boken fungera i hemmaträning 🏋️‍♀️

Klimakteriehäxan, boken innehåller 80 esséer av olika skribenter, inget man sträckläser.

Znogge, en bok där man plockar ut godbitarna 🍒

femfemman sa...

Låter intressant.... men hur orkar man läsa så många olika inlägg. svårt att välja vad man vill läsa?

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, man väljer att läsa sina favoritförfattare, och kanske upptäcka någon ny